Insatsstyrkan stormade föreningslokal för ensamkommande

"Två poliser jagade mig med elpistol"

HÖÖR. Tidigt en majmorgon bröt sig gränspolisen och den regionala insatsstyrkan in i en föreningslokal för ensamkommande i Höör. I lokalen befann sig fem personer som alla har tillstånd att vara i landet. Flera medlemmar har nu polisanmält händelsen.

Av
Anja Degerholm

– De försöker skrämma oss så att vi ska lägga ner vårt arbete i människorättsfrågor, säger Vian Delsoz, ordförande i Höörs United FF (HUFF), en fotbollsförening för ensamkommande i Höör.

Hon står dessutom som hyresgäst för den lokal där föreningen håller till, ovanpå ett gym som hon driver i Höör.

Måndagen den 28 maj hade HUFF haft en fest med anledning av ramadan. Några av festdeltagarna bor utanför Höör och hade därför sovit över i lokalen för att kunna ta sig till skolan nästa dag.

En av dem var Sufiullah Mosavi. På morgonen hörde han hur någon stod och bankade på dörren till gymmet och gick ner för att öppna.

– Där stod det maskerade poliser med elpistoler. Jag undrade vad som hände, om det fanns en terrorist, mördare eller bomb i huset, berättar han.

Han säger att han erbjöd sig att öppna, men poliserna bröt istället upp dörren.

– Två poliser jagade mig med elpistol och skrek åt mig att lägga mig på golvet, annars skulle de skjuta mig. Jag var väldigt rädd, säger Sufiullah Mosavi.

Han och de andra fyra personerna som befann sig i lokalen har alla ett så kallat LMA-kort. Ett identifikationskort från Migrationsverket som bevisar att personen är asylsökande i Sverige och får vara i landet i väntan på asylbeslut. Insatsen pågick i cirka en och en halv timme och under den tiden fick de sitta med händerna på ryggen när polisen genomsökte lokalen.

Vian Delsoz och några andra som är aktiva i HUFF har vid flera tillfällen haft påhälsning av gränspolisen i sina hem. Men det är första gången de gjort en räd i föreningslokalen – och tillsammans med den regionala insatsstyrkan.

– Det var en medlem på gymmet som ringde och berättade att polisen gjorde razzia i lokalen. Jag åkte direkt dit och möttes av uniformerade män med hjälmar och västar. När jag frågade vad som pågick fick jag bara till svar att jag skulle gå därifrån, trots att det är jag som står som hyresgäst på lokalen, säger hon och fortsätter:

– Det gör mig så förbannad, att de inte kunde säga ett enda ord utan behandlade oss som brottslingar. Och vad kostar det? De fick inte ut någonting av insatsen.

Det gör mig så förbannad, att de inte kunde säga ett enda ord utan behandlade oss som brottslingar

Enligt polisen är det inte vanligt att den regionala insatsstyrkan kallas in av gränspolisen.

– Nej, det är inte vanligt, men de finns alltid i beredskap vid till exempel känsliga eller farliga insatser. I det här fallet kallades de in för att forcera en dörr, det är bara de som har befogenhet att göra det. Och vi visste inte hur många personer som fanns bakom den dörren, säger Ewa-Gun Westford, polisens presstalesperson.

Ewa-Gun Westford säger att hon har full förståelse för att situationen kan uppfattas som skrämmande, men att polisen utför sitt uppdrag enligt gällande lagstiftning.

– Jag vet att vi har fått in en anmälan om att tjänsteutövningen varit för brutal, och det ska så klart utredas. Gränspolisens uppdrag är att söka efter personer som inte har rätt att vistas i landet, men det är människor det handlar om och vi är noga med att uppträda korrekt och berätta varför vi är där.

Efter insatsen har Vian Delsoz bestämt sig för att sälja sitt gym.

– Det finns medlemmar som säger att de inte vågar komma hit och därför säger upp sina gymkort. Det fungerar inte längre för mig att vara företagare och samtidigt vara drivande i människorättsfrågor, säger hon.

Publicerad 17 June 2018 00:00