Fotbolls-VM: "Det är lite Tommy Svensson-vibbar"

Han drar på sig kavajen och ska sjunga fram blågult till nya bradger

VM 2018. Det första mästerskapet på plats var 2006. Sedan dess har Vellingebon Henrik Petersson besökt ett otal kvalmatcher och mästerskap med det svenska landslaget. Nu vankas Ryssland för supporterföreningen Camp Swedens tifo- och marschansvarige.

– Ett VM trodde man inte på innan, men sedan bar det av efter två grymma matcher mot Italien. Vi ska ha jävligt roligt i Ryssland och hoppas så klart på en blågul fest även efter gruppspelet, säger Henrik Petersson, som i sin specialsydda kavaj leder svenska fans till arenan under matchdagarna.

Han har besökt länder som Österrike, Polen och Irland där han valt att hänge sig åt fotbollskval och mästerskap, men även fått uppleva kultur och stadsliv med sin fru.

– Vi har även lyckats locka med ett par vänner som inte alls är fotbollsintresserade men hänger med på grund av upplevelsen och stämningen runt omkring. Det blir som en semester, där det är matchfokus en dag och de andra dagarna upplever vi staden vi är i. Av en konstig anledning har det varit många resor, men desto färre vinster…

Det blir ett något annorlunda mästerskap för familjen Petersson och svenska fans som får uppleva tre blågula gruppspelsmatcher på tre olika arenor. Vilket gör det svårt att samla ett äkta supporterläger a la Camp Sweden i år.

– En del spelorter ligger 55 mil ifrån varandra och det blir ju svårt att hitta gemensamt boende för alla svenskar då. Det får bli att vi samlas på ett ställe, laddar inför match med sång och ramsor innan vi tar oss gemensamt till arenan. För fansens skull borde det varit två spelorter så man har chans att samlas mer än att bara vara på resande fot, säger Henrik.

Det blir definitivt inte som i EM i Ukraina, där svenskarna för sex år sedan kunde bosätta sig i Kiev för samtliga matcher i gruppen.

Under åren har Henrik Petersson samlat på sig ett otal oförglömliga minnen. Från bragden i Berlin, med en magisk upphämtning från 0–4 till 4–4 mot Tyskland i VM-kvalet 2012, till U21-landslagets VM-guld i Tjeckien 2015.

– Ännu idag får jag också gåshud när jag tänker på VM i Tyskland 2006. I matchen mot Paraguay fanns 50 000 svenska fans på läktaren. Du kan ju få bra stämning på Friends Arena men här snackar vi något som var ett par klasser större.

– När alla stämde in i nationalsången fick man en tår i ögat. Det var en magisk stund, som är svår att förklara för de som inte själva var där.

"Vi ska ha jävligt roligt i Ryssland."

Hur tror du det går i Ryssland?

– Vi måste vinna mot Sydkorea för att ta oss vidare. Det kommer att bli intressant med Janne (Andersson) vid rodret, det är lite Tommy Svensson-vibbar. Lagerbäck och Hamrén tog sig visserligen till ett par mästerskap men väl där körde de samma taktik och vi blev sönderlästa. Hoppas att det blir något annorlunda nu, att Sverige vågar överraska i sitt spel. Förstaplatsen kan vi glömma men det finns alla möjligheter att sluta tvåa.

Publicerad 17 June 2018 07:00