"Jag hoppas att den ses som ett hopp"

GLADSAX.

Den 10 augusti har dokumentären om Gudrun Schyman (Fi) premiär. Att hon själv har huvudrollen tycker hon inte är mer än rätt. "Vi skriver ju historia", säger Gudrun Schyman som går in i sin fjärde valrörelse som representant för Sveriges första parti med feminism som bärande ideologi.

Arbetet började redan under valrörelsen 2014 då filmproducenten Helene Granqvist träffade Gudrun Schyman på ett möte om kommunpolitik som Feministiskt initiativ anordnade. Enligt Gudrun Schyman hade Helene Granqvist fascinerats av energin, att det i rummet uppstod en nästan elektrisk stämning trots att frågorna som avhandlades var kommunpolitik. Hon och regissören Hampus Linder kontaktade politikern och frågade om de fick dokumentera.

– Det går bra bara jag slipper bry mig svarade jag. Jag tycker att det är bra att det blir dokumenterat, vi skriver ju historia. I berättelsen om hur feministiska rörelser har jobbat kommer Feministiskt initiativ att finnas med, säger Gudrun Schyman.

Det var 2014 och först i år, mitt i en ny valrörelse, har filmteamet lämnat Gudrun ifred och filmen "Gudrun – konsten att vara människa" får premiär.

– Jag saknar dem inte! De är fina människor men det är skönt att det är avslutat.

För Gudrun Schyman, som nyss fyllt 70 år, är det inte första gången hon använder sin egen person för att belysa en större berättelse. Hon valde själv att dokumentera sin egen förlossning på Ystad lasarett 1979. Filmen "Födelsen" har sedan dess visats i utbildnings-och förlossningsförberedandesyfte och har setts av många.

– Med "Födelsen" var det fantastiskt att få bidra till att utveckla förlossningsvården, det var viktigt för mig att göra filmen. När man har något att berätta är det viktigaste att göra det. Därför gör jag ingen större åtskillnad mellan det privata jaget och det offentliga, säger Gudrun Schyman.

Gudrun Schyman var partiledare för Vänsterpartiet 1993–2003. Arbetet som partiledare för Feministiskt initiativ har hon haft sedan 2013, men hade det också 2005–2011. Feministiskt initiativ har fortfarande inte klarat riksdagsspärren men finns representerade i både EU-parlamentet och inom kommunpolitiken i tretton kommuner. Trots att partiet kämpar med väljarstödet beskriver Gudrun Schyman det som sitt hittills viktigaste politiska arbete. Och även om det inte var planen från början att filmen skulle komma mitt i upploppet på en valrörelse är det för partiledaren Gudrun Schyman bara att tacka och ta emot.

– Mitt arbete är att skapa förtroende för att det kan vara på ett annat sätt. Särskilt nu när vi har partier som kan försvaga demokratin. Det är uppenbart att det behövs feminister. Jag hoppas att filmen ses som ett hopp. Som en inspiration till engagemang.

Publicerad 16 June 2018 00:00