Krönika:

Vi måste vara ett bättre lag än alla andra

Idag sparkar fotbolls-VM igång i Ryssland

VM 2018.

Det har gått tolv långa år sedan det svenska herrlandslaget spelade i ett fotbolls-VM senast och det är mycket som har förändrats sedan dess.

Av
Oskar Andersson

Laget som reste till VM i Tyskland sommaren 2006 innehöll profiler som Zlatan Ibrahimovic (Juventus), Henrik Larsson (Barcelona), Fredrik Ljungberg (Arsenal), Kim Källström (Lyon) och Olof Mellberg (Aston Villa). Alla var de tongivande i sina klubbar i några av Europas största ligor.

Sommaren 2018 skickar vi en VM-trupp till Ryssland där Emil Forsberg (RB Leipzig), Ola Toivonen (Toulouse), Albin Ekdal (Hamburg), Victor Nilsson Lindelöf (Manchester United) och Andreas Granqvist (Krasnodar, nu i Helsingborg) hör till de mest namnkunniga. Men förutom "Granen" hör ingen av dem till de mest tongivande i sina klubbar.

Emil Forsberg har efter två succésäsonger i RB Leipzig den här säsongen fått spendera allt mer tid på bänken och har total bara startat 15 matcher i Bundesliga. Ola Toivonen har inte startat en ligamatch för Toulouse under 2018 och lyckades inte göra ett en enda ligamål på hela säsongen.

Albin Ekdals skadeproblem ställer till det i Hamburg och han har inte spelat 90 minuter fotboll sedan i november.

Victor Nilsson Lindelöf har haft en tuff första säsong i Manchester United och spenderar mer tid på läktaren än på planen. Lägg till att målvakten Robin Olsen nyligen kom tillbaka från ett långt skadeavbräck och är helt matchotränad. På pappret är det inte en trupp som skrämmer slag i motståndarna direkt. Tur då att fotboll avgörs på planen.

För det är en trupp som, mot alla odds, krigade sig till en andraplats i den kanske tuffaste av alla VM-kvalgrupper och dessutom lyckades med konststycket att slå ut flerfaldiga världmästarna Italien efter två heroiska play off-matcher. De gjorde det helt utan stora profiler – men som ett lag.

Och ska den svenska VM-sommaren bli längre än tre matcher måste vi vara ett bättre lag än alla andra. För på pappret har vi inte en chans.

Publicerad 14 June 2018 08:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen