Vill skärpa ungdomsstraff – politiker föreslår husarrest och fotboja

Som ett steg i att få bukt med ungdomsbrottslighet

HELSINGBORG.

Polis, åklagare och socialnämnden i Helsingborg vill se nya tilltag för att komma åt brottslighet som begås av ungdomar. Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) vill lagstifta om bland annat fotboja och husarrest, men Moderaternas håll önskas fler åtgärder.

Magnus Larsson har varit ungdomsåklagare i Helsingborg under flera år. Han anseratt de metoder som idag används mot ungdomsbrottslingar ofta är verkningslösa. Han skulle vilja se fler och bättre metoder för att få bukt med den, enligt honom, allt grövre ungdomsbrottsligheten.

– Vi är lite i en gråzon där man får ta till den påföljd som är minst olämplig, säger han till SVT Helsingborg.

Samtidigt hoppas justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) på att kunna presentera ett nytt lagförslag till hösten som innehåller just fler ungdomsstraff.

På förslag har man bland annat det man kallar för helgavskiljning eller husarrest, vilket betyder att man inte får gå ut på kvällar och helger om man har begått ett brott och att det då ska övervakas med fotboja.

– Det är en möjlighet att hålla de här killarna, som det oftast är, borta från gängen och de kriminella kretsarna. Och det är ett väldigt påtagligt och effektivt sätt, tror jag, att uppnå det, säger han till SVT.

Men Moderaterna vill se ytterligare skärpta tag mot ungdomsbrottsligheten och vill skapa en helt ny enhet inom Kriminalvården som kan arbete med unga som begår brott.

– Det är naivt att tro att socialtjänsten och några ytterligare påföljder kommer förändra detta. Vi måste inse att vi har unga personer som är grovt kriminella och som behöver helt andra typ av åtgärder som vi erbjuder i dag, säger Tomas Tobé (M), ordförande i riksdagebs justitieutskott, till nyhetsmediet.

Ann-Christine Borggren (MP), är socialnämndens ordförande i Helsingborg. Hon anser att det behövs fler verktyg även för socialtjänsten.

– Jag är inte nöjd med de verktyg vi nationellt har och det handlar om hur vi kan placera unga brottslingar, säger hon till nyhetsmediet.

Publicerad 14 June 2018 10:01

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen