Pensionärer demonstrerar för gratis kollektivtrafik

"Mycket positiv respons"

MALMÖ.

Uno Kjellkvists och Mohamed Lahmars kampanj för gratis kollektivtrafik för pensionärer fortsätter. Nu är det klart att en demonstration ska genomföras den 6 juli.– Vi har fått så mycket positiv respons, säger Uno Kjellkvist.

När Lokaltidningen Malmö möter Uno Kjellkvist och Mohamed Lahmar dröjer det inte länge förrän det passerar en grön stadsbuss utanför Ica Malmborgs.

– Titta där – det är bara tre passagerare i den. Vi vill gärna att gamla personer ska få åka gratis istället för att det är en massa tomma platser på bussarna. Det är bättre att de får komma ut än att de sitter hemma, säger Mohamed Lahmar.

Lokaltidningen Malmö har i flera tidigare artiklar berättat om Uno Kjellkvists och Mohamed Lahmars kamp för att det ska bli gratis kollektivtrafik för stadens pensionärer. Några av deras huvudargument är att bussarna går nästan tomma vid vissa tider på dygnet, minskad biltrafik, minskad sjuklighet bland äldre, minskad kostnad för färdtjänst och att Malmö stad inte behöver förlora pengar på det, då handeln skulle öka.

Kommunalrådet Andreas Schönström (S) har också meddelat att gratis kollektivtrafik för pensionärer inte är aktuellt i dagsläget. Han menar att det skulle bli för dyrt. Man förhandlar däremot just nu med Skånetrafiken om en rabatt på 30 procent för personer över 70 år. Uno Kjellkvist och Mohamed Lahmar nöjer sig dock inte med det beskedet.

– Först demonstration och sedan förhandling, säger Uno Kjellkvist.

De praktiska detaljerna kring demonstrationen är nu också klara. Demonstrationen kommer att äga rum den 6 juli. Samlingen ska ske klockan 9.45 vid Gustav Adolfs torg. Därifrån ska sedan demonstranterna tåga till stadshuset för att framföra sina åsikter och lämna över ett manifest till ansvariga politiker. Den som vill stödja demonstrationen och vara med och betala för polistillstånd och plakat kan sätta in 20–50 kronor på konto: 5526-00 349 29. Omkostnaderna blir totalt 1000 kronor och ett eventuellt överskott går till Barncancerfonden.

– Vi har fått så mycket positiv respons och hoppas på 100 deltagare, säger Uno Kjellkvist.

Inom kort kommer även deras medborgarförslag om saken att finnas på Malmöinitiativet.

Publicerad 14 June 2018 11:14

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen