Partier och organisationer utesluts från pridetåg: "Ska inte bli en reklamplats"

Politiker är kritisk till beslutet – menar att det kan bli exkluderande

HELSINGBORG.

I år kommer politiska partier, organisationer och företag inte kunna anmäla sig till det lokala pridetåget. Arrangören vill inte att att paraden ska bli "en reklamplats". Men den morderata politikern Ulrika Heindorff är kritisk till beslutet och menar att det finns risk att färre kommer att delta.

Anledningen till att politiska partier, organisationer och företag i år inte kan anmäla sig till att gå i egna block i pridetåget är att arrangören vill skapa ett enat tåg.

– Vi vill skapa en prideparad som går enad i HBTQ-frågorna. Vi vill skapa en helhet där alla är välkomna, men vi vill inte att det ska bli en reklamplats för logotyper, säger Camilla Bergvall i arrangörsgruppen för Helsingborg Pride.

– Förra året kunde exempelvis olika organisationer anmäla sig till tåget där man fick gå samlade i ett eget block. Men det medförde att andra människor inte visste var de skulle gå.

Med årets nya beslut hoppas arrangörerna på att man ska kunna undvika pinkwashing, alltså när företag eller organisationer i marknadsföringssyfte försöker framställa sig som mer HBTQ-vänliga än man kanske är.

– Det här är inget beslut vi har tagit i en handvändning, vi har diskuterat fram och tillbaka och funderat över varför och för vem gör vi en pridefestival. Det är för HBTQ-personerna i Helsingborg, en dag som är deras, säger Camilla Bergvall.

Ulrika Heindorff (M), som bland annat sitter i regionstyrelsen och även är styrelsemedlem i M:s HBTQ-förbund Öppna moderater Syd och brukar gå i tåget, är kritisk till de nya reglerna.

– Det finns en risk att man tappar uppslutning till pridetåget. För mig är det jätteviktigt att manifestera alla likas rätt. Det viktiga är, som jag ser det, är att många sluter upp, en mångfalld av organisationer, fackföreningar – av alla. Det kan finnas de som känner sig osäkra att gå i pride, kanske delar av den äldre generationen eller andra. I det fallet kunde det kanske ha blivit en första väg in till ett HBTQ-engagemang, genom att kunna gå i paraden tillsammans med exempelvis sin organisation, säger hon och fortsätter;

– Jag tycker att arrangörerna gör ett fantastiskt bra och viktigt jobb med pride. Men tyvärr kanske man landar lite fel i det upplägget – det finns risk att det blir exkluderande.

Ulrika Heindorff (M), menar att det kan verka exkluderande om politiska partier, företag och organisationer inte kan gå i prideparaden.

Ulrika Heindorff (M), menar att det kan verka exkluderande om politiska partier, företag och organisationer inte kan gå i prideparaden. Foto: Privat

Från arrangörernas sida menar man däremot att man genom de nya reglerna vill inkludera.

– Man ska känna sig välkommen i paraden även om maninte kommer från ett parti eller en organisation. Vi gör det här för människorna i Helsingborg. Alla är välkomna och vi stoppar ingen person. Vill man gå med är det bara att komma, säger Camilla Bergvall.

Prideparaden i Helsingborg arrangeras den 12 augusti.

Publicerad 14 June 2018 00:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen