Medeltemperaturen i Skåne har ökat med 1,5 grader

Extremare väder att vänta i framtiden

SKÅNE. Årsmedeltemperaturen i Skåne har ökat med 1,5 grader de senaste hundra åren. Det visar statistik från SMHI. Orsaken: de globala klimatförändringarna till följd av utsläppen av växthusgaser.

Av
Anja Degerholm

– Ökningen beror på mänsklig aktivitet, förbränningen av fossila bränslen gör att växthusgaser som koldioxid ökar i atmosfären. Utsläppen blir som en värmande filt över jordklotet, säger Erik Engström, klimatolog på SMHI.

Statistiken bygger på data under perioden 1918–2017 från tre mätstationer: Falsterbo, Lund och Bollerup.

– Det kanske inte låter så mycket med 1,5 grader, men det är mycket. Jämför man med länder längre söderut i Europa som har varmare klimat så kan man se ett ökande problem med värmeböljor och torka. Och temperaturen väntas öka i Sverige vilket kommer att innebära utmaningar även här i framtiden, säger Erik Engström.

Med en ökande medeltemperatur kan skåningarna förvänta sig förändringar i form av tidigare vårar och senare höstar, men även mer extremare väder med värmeböljor och skyfall.

– Det kan även innebära att nya sjukdomar och skadedjur får fäste i landet. Men det finns fördelar också, som att man kan odla fler grödor och få större skördar, säger Erik Engström.

Men det är inte bara att dra i nödbromsen för att se omedelbara resultat eftersom det finns en tröghet i klimatsystemet.

– Koldioxiden finns kvar i atmosfären i hundra år, så utsläppen kommer att påverka oss en lång tid framöver.

Vad kan vi göra för att möta framtidens utmaningar?

– Genom att minska påverkan på klimatet, till exempel genom att tänka på vad vi äter eller hur vi reser. Men även att anpassa samhället för nya utmaningar. Som att klimatanpassa städerna som är mer utsatta vid skyfall och översvämningar, till exempel genom att ha mer gröna ytor i städerna för att bromsa vattnet och få mer svalka vid värmeböljor.

P4 Malmöhus har tidigare uppmärksammat nyheten.

Publicerad 14 June 2018 11:39

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen