Efter torkan: Gatan översvämmades på ett par minuter

"Det sjukaste jag sett"

SKÅNE/BROMÖLLA. Efter närmare en och en halv månad av sol och torka kom till slut regnet under onsdagen och det med besked. På flera håll i Skåne drog kraftiga åskoväder in med rejäl nederbörd till följd. I Bromölla fick 19-åriga Bence Papp en chock när han tittade ut genom fönstret.

– Det såg ut som att grannens bil stod parkerad mitt i en å. Vattnet hade redan stigit en bra bit upp på däcket och skulle om det fortsatt snart nått dörren, berättar han.

För Bence var upplevelsen något utöver det vanliga. Totalt varade regnovädret en dryg halvtimme, men det största delen nederbörd kom under en mycket kort tidsperiod om cirka 6-7 minuter.

– Det var det sjukaste jag sett. jag har nog aldrig varit med om att så mycket regn kommit på en gång. Min första tanke vara tt det här kommer orsaka stora skador, säger han.

Att stora mängder nederbörd som följer extrem torka orsakar översvämningar är inte ovanligt.

– Marken är torr och hård och släpper inte igenom regnet, så vattnet tar andra vägar, säger Mats Larsson, skadeinspektör vid försäkringsbolaget If, i ett pressmeddelande.

Har man källare eller garage under marknivå finns det en risk att vattnet letar sig in. Ett råd är därför att se över diken runt tomten och huset.

– Gör vad du kan för att stoppa vattnet. Se till att hålla skräp borta från de brunnar som finns, till exempel i källartrappan och garaget. Förbered gärna invallning för att leda bort vattnet från huset, det vill säga fyll plastsäckar eller tuber med sand, jord eller vatten, och se till att de håller tätt mot marken och varandra, och placera runt huset. Se också till att tömma källare och garage på vattenkänsliga saker, säger Mats Larsson.

Publicerad 14 June 2018 11:19

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen