Kraftigt berusad läkare körde på cyklist – kan få behålla legitimation

Hävdar att han kört i sömnen

MALMÖ. Kraftigt påverkad av sömnmedel och med två promille alkohol i blodet krockade Malmöläkaren med flera bilar. Han körde dessutom på och skadade en cyklist. Mannen får behålla sin legitimation men sätts på tre års prövotid.

Läkaren har hela tiden hävdat att han kört i sömnen vid det aktuella tillfället. Tingsrätten ansåg att den uppgiften inte gick att motbevisa och friade därför mannen. Hovrätten gjorde dock en annan bedömning och dömde honom till två månaders fängelse för grovt rattfylleri och grov vårdslöshet i trafik.

Mannen har en historik av att skriva ut sömnmedel till sig själv. Enligt Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) tyder detta på att han kan vara olämplig som läkare.

Inspektionen anser dock inte att det som hänt är tillräckligt för att mannens legitimation ska dras in med omedelbar verkan. I stället rekommenderas en prövotid på tre år där läkaren får chansen att bevisa att han kan få ordning på sin missbruksproblematik. Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd gör samma bedömning.

Publicerad 13 June 2018 00:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen