Lurade kvinnor till prostitution genom voodoo – döms till fängelse

En 43-årig man och 32-åring kvinna döms för människohandel

MALMÖ. Med hjälp av voodoo-ritualer lurades två nigerianska kvinnor att prostituera sig i Malmö. Nu döms en 43-årig man och en 32-årig kvinna till fängelse för människohandel.

Av
Anja Degerholm

De två kvinnorna lämnade Nigeria med löften om jobb i Europa. För att ta sig till Europa betalade de runt 40 000 euro var och innan de lämnade landet ska de ha utsatts för en ritual med juju-besvärjelser, en form av voodoo som praktiseras i Nigeria. Då fick de även veta att de skulle dö om de inte betalade tillbaka pengarna.

Båda fallen uppdagades efter inre gränskontroller i Malmö. I juni 2017 gjordes en kontroll av en lägenhet på Östra Farmvägen, där den tilltalade mannen bor. I lägenheten bodde vid tillfället även en av de två kvinnorna, en 35-årig kvinna från Nigeria som kommit till Europa några år tidigare med hopp om att få ett frisörjobb. Istället drogs hon in i prostitution.

Den andra kontrollen gjordes i december 2017 i en lägenhet på Holma. Även där väcktes tankar om att det pågick prostitution. Den tilltalade kvinnan bodde i lägenheten tillsammans med en 20-årig prostituerad som kommit till Malmö en månad tidigare.

Malmö tingsrätt anser att kvinnornas berättelse är trovärdiga och dömer därför den 43-årige mannen för människohandel och grovt penningtvättsbrott till fängelse i fyra och ett halvt år. Den tilltalade kvinnan, som är 32 år och bosatt i Nigeria, döms för människohandel och grovt koppleri. Påföljden blir tre och ett halvt års fängelse samt utvisning i tio år. Tillsammans ska de betala ett skadestånd på 377 500 kronor till de drabbade kvinnorna.

– Vi är nöjda med att tingsrätten har rubricerat gärningarna som människohandel och att målsägandens uppgifter legat till grund för det, säger kammaråklagare Helena Ljunggren till SVT Nyheter.

Dessutom döms tre av fyra åtalade män för köp av sexuella tjänster. De får dagsböter av varierande storlek.

Publicerad 12 June 2018 16:04

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen