Företag vill leta efter uran på Österlen: "Inte det livet vi ska ha"

Kommunalrådet kritisk till ansökan

ÖSTERLEN.

Inom ett område på 5 000 hektar på Österlen, vill ett brittiskt företag provborra efter uran och vanadin. Detta stod klart sedan en ansökan om undersökningstillstånd skickats in till Bergsstaten.

Av
Fredrik Rubin

Det var när kommunalrådet Leif Sandberg (C) tog del av Tomelilla kommuns inkommande post som det blev känt att en ansökan om att provborra efter uran på Österlen, skickats in till Bergsstaten, den statliga instans som beslutar om företags rätt till prospektering och utvinning av mineral

– Jag började omedelbart att titta på möjligheterna att stoppa provborrningen, något som generellt är svårt då Bergsstaten godkänner 90 procent av ansökningarna och markägarna har lite att säga till om, säger Leif Sandberg.

Ett arbete har satts igång för att redan under kommande kommunstyrelsemöte yttra sig om ansökan. Leif Sandberg, som menar att en provborrning skapar oro bland kommuninvånarna, spår att samstämmigheten över blocken är stor.

– Det finns inget positivt som kommer av att provborra, även om det inte vore fullständig katastrof. Men i förlängningen skulle en gruvindustri på Österlen skada natur- och kulturvärden liksom turismen.

Leif Sandberg menar att Österlen inte är någon grevéost som man kan plocka godbitar ur.

– De godbitar man har är ovan jord. Vi pratar om den goda maten, jordbruk och fossilfrihet här på Österlen. Vi bygger det framtida livet på helt andra visioner. Att borra efter uran representerar en kontraproduktiv livsstil, det är inte det livet vi ska ha, säger Leif Sandberg.

Publicerad 12 June 2018 00:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen