Efter parasitlarm: Sjö märks upp med skyltning

Flicka fick utslag över hela kroppen efter bad i Västersjön

HJÄRNARP.

Efter ett dopp vid Ugglehultsbadet fick Alice Lindelöf, 6 år, utslag över hela kroppen. Något som misstänks vara badklåda. Nu ska kommunen sätta upp varningsskyltar kring Västersjön om att fågelparasiter – så kallade cerkarier – kan förekomma.

Det var i förra veckan som Alice Lindelöf fick utslag och klåda efter ett bad i Västersjön. Mamma Susanne Lindelöf misstänkte då att det rörde sig om badklåda.

Efter Lokaltidningens artikel ska nu Ängelholms kommun sätta upp skyltar vid badet om att fågelparasiter, så kallade cerkarier, kan förekomma – något som kan ge upphov till badklåda.

– Badklåda är inte farligt, men det är obehagligt. Vi vill informera om att det kan förekomma i sjön, säger Hanna Svensson, miljöinspektör i Ängelholms kommun.

Enligt henne kommer inte några badvattenprover att göras.

– Tydligen har det funnits badklåda i Västersjön tidigare och utifrån artikeln ser det onekligen ut att röra sig om just badklåda, säger hon.

Om det bara är Ugglehulsbadet eller alla badplatser kring Västersjön som ska skyltas upp är inte fastställt. Men det lutar åt informationsskyltar kan komma upp runt hela sjön, enligt Hanna Svensson.

Skyltarna kommer att sättas upp så snart som möjligt.

Badklåda

På sommaren kan vattnet vid badstränderna innehålla fågelparasiter. När man badar kan de borra sig in i huden någon millimeter innan de dör, vilket ger en ofarlig reaktion med kliande utslag.

Badklåda förekommer oftare efter bad i insjöar än i havet.

Det är vanligare att barn får badklåda, eftersom de ofta badar längre tid och håller till på grunt och varmt vatten där det kan finnas fler fågelparasiter.

De kliande utslagen kan påminna om myggbett och komma inom några timmar och upp till två dygn efter bad. Klådan går över av sig själv, oftast inom en vecka.

Besvären kan bli värre för varje gång du får badklåda.

Källa: 1177/Vårdguiden

Publicerad 12 June 2018 00:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen