Krafttag mot illegal försäljning av tobak har gett effekt

Inga jourbutiker fick anmärkningar vid den senaste kontrollen

MALMÖ. Under torsdagen gjorde polisen tillsynskontroller hos 13 närlivsbutiker i södra Malmö som säljer tobak. Ingen av butikerna fick någon anmärkning för att ha sålt illegal tobak.

– Det är ett väldigt positivt resultat, säger Johannes Dontsios på polisen.

Av
Anja Degerholm

Polisen gör ett tiotal tillsynskontroller varje år. Den här gången gjordes tillsyn i butiker i områden som Rosengård, Lindängen, Nydala och Möllevången. Flera av butikerna har kontrollerats upprepade gånger. Och ingen av butikerna hade alltså illegala tobaksvaror till försäljning.

– Det visar att vårt arbete har gett effekt, säger Johannes Dontsios, gruppledare inom polisområde Söder i Malmö.

– Det var som en handlare sa, det är inte värt det om man måste gå på förhör och få dryga böter.

I början av året gjordes en liknande kontroll. Då var resultatet mer nedslående, åtta av nio kontrollerade butiker sålde någon form av smuggelcigaretter eller tobak som var oskattad.

Det senaste året har många butiker sålt så kallad röktobak, tobaksflagor som ofta säljs som råtobaksspill eller gör det själv-snus. Tobaken ska enligt en dom beskattas med 1 800 kronor kilot, vilket många handlare struntat i.

Ett viktigt syfte med kontrollerna på senare tid har varit att stävja försäljningen av röktobaken, vilket också har lyckats.

– Vi har jobbat intensivt med det och det verkar som att vi har kommit till bukt med det eftersom ingen av butikerna sålde röktobak vid den senaste kontrollen.

Flera butiksägare har de senaste åren fått böter, viten eller till och med fängelsestraff, men den illegala tobaken är dock fortfarande ett problem, säger Johannes Dontsios.

– Jag är övertygad om att det finns en illegal marknad med smuggelcigaretter, men den är inte lika synlig längre och det har varit ett viktigt mål för oss. När vi började göra regelbundna tillsynskontroller för 5-6 år sedan sålde varenda butik smuggelcigaretter, så det har blivit mycket bättre.

Det finns en illegal marknad med smuggelcigaretter, men den är inte lika synlig längre

Johannes Dontsios hoppas även att den nya tobakslagen som väntas träda i kraft under 2019 kan underlätta polisens arbete ytterligare. I dag behöver handlarna bara anmäla till kommunens tillsynsenhet att man tänker sälja tobak. Efter den nya lagen måste handlarna istället ansöka och bli godkända för att få sälja tobak.

– En handlare som blivit dömd för att ha sålt illegal tobak hade inte fått tillstånd, jag tror det hade hjälpt mycket.

När det gäller mindre jourbutiker jobbar polisen även med att komma åt annat fusk. Vid tillsynskontrollerna brukar även Skatteverket delta, och vid den senaste tillsynen fick ett par butiker en kontrollavgift på 12 500 kronor för fusk med kassaregistret.

– Vi jobbar även med att komma åt bulvanföretag. Det förekommer en del fusk och vi samarbetar därför med andra myndigheter för att komma åt det, säger Johannes Dontsios.

Publicerad 08 June 2018 13:16

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen