Fräcka kuppen: Bikupor för flera hundratusen stulna

Slår hårt mot odlarna: "Ett helt levebröd försvinner"

ESLÖV/ÖRTOFTA. Någon gång under helgen har ett stort antal bisamhällen stulits från två olika biodlare i Eslöv och Örtofta. Värdet på kuporna uppgår till flera hundra tusen kronor och med honungsskörden redo vilken dag som helst riskerar de drabbade att gå miste om hela sitt levebröd.

– Det är nu, mellan maj och september som vi tjänar våra pengar. Blir man då av med den här mängden kupor förlorar man en hel årsinkomst, säger Leo De Geer, ordförande för Biodlarna i Skåne.

Totalt saknas 65 bikupor. Femtio blå Nackakupor, samt 15 gula kupor med rödmålade tak.

– Vi misstänker att någon åkt runt med lastbil och kört i väg med kuporna. Annars lyckas man inte ta den här mängden, säger Leo De Geer.

Tillsammans med den oskördade honungen uppgår värdet på varje kupa till mellan 3-6 000 kronor.

– Totalt blir det en stor förlust för i det här fallet två enskilda biodlare, säger Leo De Geer.

Han berättar hur odlare som utsätts för denna typ av stölder tidigare haft svårt att bygga upp sin verksamhet igen.

– Att få fram bisamhällen tar tid. Jag har själv ett trettiotal kupor och jag har hållit på i åtta år för att få fram dem. Jag förstår att man kastar in handduken om något sånt här sker, säger han.

Att bikuporna står utplacerade i naturen utan någon som helst uppsikt gör att det är svårt att försäkra sig egendom. Samtidigt är det nödvändigt att de placeras ut som de gör för att odlingen ska få gynnsamma förhållanden.

– Bina behöver ju bo där det finns mat för dem. Annars blir det ingen honung.

Enligt Biodlarnas riksförbund SBR sker bistölder med jämna mellanrum.

– Vi ser den här typen av stölder varje år. Samtidigt finns det ett stort mörkertal, så det är svårt att säga exakt hur stort problemet är.

Men vem är det då som utför den här typen av stölder?

– När det sker i den här omfattningen tror jag att det är organiserat på något vis. Min gissning är att dessa kupor redan lämnat Sverige. Jag har svårt att tro att någon annan biodlare skulle vara så förslagen att de skulle genomföra detta.

– Den här typen av gods går heller inte att sälja. Skulle kuporna dyka upp på Blocket skulle en röd flagg direkt åka upp hos Sveriges biodlare. De flesta av oss känner varandra.

Vad kan man som allmänhet göra för att förhindra den här typen av stölder?

– Dels ska man alltid höra av sig till polisen om man är ute och kör och ser något som man tycker verkar misstänkt. Det kan dock vara svårt att skilja på tjuvar och biodlarna själva då även vi kör runt i lastbilar och flyttar runt våra bin. Men hellre ringa en gång för mycket. När man köper honung ska man dessutom vara uppmärksam på att det står på etiketten varifrån honungen kommer. Dels för att veta att det är en seriös odlare, men även för att veta vad burken faktiskt innehåller.

Helgens bistöld kommer polisanmälas och riksförbundet har gått ut med info till sina medlemmar att vara vaksamma.

Publicerad 31 May 2018 11:58

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen