Konstverket signerad Bertil Vallien stals i förra veckan, men har nu återlämnats till ägaren.

Konstverket signerad Bertil Vallien stals i förra veckan, men har nu återlämnats till ägaren. Foto. Clarion Hotel Planetstaden

Ångerfull tjuv lämnade tillbaka konstverk för miljoner

Fick dåligt samvete

LUND. I förra veckan stals en mycket värdefull glasskulptur från ett hotell i Lund. Nu har konstverket kommit tillbaka.

– När jag läste hur dyr den var och att den var gjord av en världsberömd konstnär så ångrade jag mig, säger tjuven till Sydsvenskan.

Det var i tisdags förra veckan som ett glasskepp signerat Bertil Vallien försvann från Clarion Collection Hotel planetstaden i Lund.

En 29-årig man misstänks ha vandrat iväg med konstverket som värderats till två miljoner kronor.

Enligt Magnus Andersson, VD för Orrefors Kosta Boda, är konstverket osäljbart på den vita marknaden och förhoppningen om att ägaren någonsin skulle få återse sitt konstverk som han fått av konstnären själv var små.

– Om någon snor Mona Lisa är det osannolikt att det kommer ut på Blocket – samma sak gäller för den här typen av verk, sade Magnus Andersson till Sydsvenskan i samband med stölden.

Men nu har alltså konstverket kommit tillbaka till ägarens stora glädje.

Misstankarna mot den 29-årige mannen, som enligt polisen lämnade tillbaka konstverket först efter påtryckningar, kvarstår dock.

Han är tidigare känd av polisen för flera grova brott och har suttit anhållen för stölden sedan i lördags. Han är nu släppt på fri fot.

Clarion Hotell Planetstaden.

Clarion Hotell Planetstaden. Foto. Google Maps

Publicerad 29 May 2018 13:25