"Jag baxnade över mängden låtar jag gjort"

Björn Skifs ser framåt genom att titta i backspegeln

HELSINGBORG.

Björn Skifs är en man som gärna poängterar vikten av att ha en framåtrörelse i sitt liv. Men när han nu blickar framåt mot höstens kommande spelningar gör han det genom att titta i backspegeln.

Runt 25 orter kommer att få besök av den folkkäre musikern och underhållaren i höst och vinter. Helsingborg blir ett av stoppen, när han ger konsert den 2 och 3 november på Helsingborg arena. Det är den nya showen "Bitar ut mitt liv" som blir en kavalkad av artistens 50-åriga musikkarriär. Showens titel är en översättning av en av hans tidiga låtar; "Every bit of my life". Det blev också titeln på artistens första soloalbum som släpptes 1969.

Och det finns några bitar att plocka av om man säger så. Alla hans skivor har nyligen samlats i en nyutgiven box. Att gå igenom alla låtar från förr har varit lite som att upptäcka sig själv igen, berättar han.

– Det har varit ett omväxlande jobb att plocka i floran. Jag baxnade själv över mängden låtar jag har gjort. Ibland tänkte jag: "jösses, gjorde jag denna låten?", säger Björn Skifs till Lokaltidningen.

– Vissa låtar finns det ett värde av att plocka fram, andra känner jag borde plockas fram. Sen finns det ju de som borde vila i fred, säger 71-åringen som avslutar meningen med ett halvt skratt.

50 år av musik, underhållning, show och så lite spex.

Vad är hemligheten bakom att behålla inspirationen så länge?

– Det är en mix av känslor och en nyfikenhet... Jag tror att det är nyfikenheten som är en stor drivkraft. Vad händer om jag tar tag i det här, det kan vara allt från en idé till en låt, föreställning, story eller något annat. Men också att dela en upplevelse med publiken, det ger den stora kicken.

Är det nerver inblandat när du ska upp på scen?

– Ja, så är det absolut att det kan vara lite pirrigt. Och jag blir inte coolare med åren, snarare tvärtom. Jag känner att kraven från mig själv och från publiken ökar hela tiden. Jag brukar säga att från lunch och fram till kvällens spelning, då kan man skicka mig på lite enklare ärenden. Men inte mer än så, annars är jag inte mycket att räkna med.

Du har ju en busig sida av dig själv som kommer fram ibland. Var kommer den ifrån?

– Den kommer nog hemifrån från uppväxten. Min pappa var lite åt det hållet. Han pysslade med lokalrevyer, skrev sketcher och regisserade. Så det är väl att man har fått vissa drag.

Det blir turné hela hösten för dig. Vad väntar sen?

– Ja... Jag kanske skulle överväga att pensionera mig. Nej, jag tror inte det. Jag har inga planer efter hösten. Därifrån får jag ta det som det kommer. Men jag har inte spelat in min sista platta. Så får det inte vara. Man måste ha en framåtrörelse i livet. Man kan inte bara sitta och titta på gamla skivomslag. Inte för att jag nu gör det...

Har du själv någon favorit bland alla dina låtar?

– Jag har massor. I alla fall några stycken. Vissa är jag lite mer musikaliskt nöjd med, andra har jag ett mer känslomässigt starkt band till. Det är svårt att välja tycker jag, det är lite som om man skulle välja favoriter bland sina barn.

Publicerad 26 May 2018 08:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen