Förlamade Ellie fick vänta 14 timmar på toalettbesök

Fick hjälp först vid midnatt

OXIE. Liksom de flesta andra vill 28-åriga Ellie inleda sin dag med ett toalettbesök. Då hon är förlamad från nacken och ner klarar hon det dock inte på egen hand. Förra söndagen blev hennes morgontoalett försenad i hela 14 timmar. Anledningen – den kvinnliga personalen hade gått hem.

– Det är inte första gången det händer heller, men det är sista. Jag accepterar det inte, säger Ellie som riktar skarp kritik mot LSS-verksamheten.

Ellie Birkner Richt bor sedan nio månader tillbaka på ett LSS-boeende i Oxie för personer med fysiska och psykiska funktionshinder. Det är hennes första boende sedan hon hamnade i rullstol för 1,5 år sedan.

Redan från dag ett kom Ellie och personalen på boendet överens om vilka rutiner som skulle gälla i hennes vardag.

– Bland annat framförde jag att jag endast ville att kvinnlig personal skulle hjälpa mig vid intimhygien, berättar hon.

Att tillmötesgå detta önskemål skulle inte vara något problem enligt de ansvariga för verksamheten. Trots det har det vid upprepade tillfällen uppstått problem kring just intimhygien menar Ellie. Senast förra söndagen.

När Ellie vaknade vid tio ringde hon på klockan och bad om hjälp att få göra sig i ordning.

– Jag fick då till svar att den kvinnliga personalen gått hem och att jag fick avvakta tills någon ny var på plats, berättar hon.

Vid 11.30 hade hon fortfarande inte fått någon hjälp.

– Jag ringde då min vän som befann sig i huset för att träffa mig och bad honom om hjälp. Med mycket möda lyckades han få upp mig i liften och ner i stolen, berättar Ellie.

Där blev hon sedan sittande endast iklädd underkläder och med en full kateter.

Vid 14-tiden ringde Ellie åter på klockan för att se vad som hände.

– Jag blev då erbjuden hjälp av två män, men jag tackade nej. jag är inte bekväm att okända män hjälper mig med intimhygienen. Det känns lite som ett ofredande för mig.

Först i samband med nattronden kom till slut kvinnlig personal och hjälpte Ellie, men då var det dags att gå och lägga sig.

Innan Ellie blev förlamad arbetade hon själv en kort tid på ett LSS-boende. Hon menar att det inte är så här det ska gå till.

– De gör mycket bra här också, men vad gäller den här frågan funkar det inte. Varje gång det uppstått problem har vi haft en diskussion om det men sedan händer liksom inget, säger hon.

Mats Bystedt, enhetschef vid LSS-boendet känner till den inträffade händelsen, men har en annan bild av vad som skett.

– Den här kvinnan har erbjudits hjälp men har tackat nej till insatsen. Vi har följt de överenskommelser om vård som vi har med henne, säger han till Aftonbladet som var först att rapportera om händelsen.

Att hon erbjöds hjälp av två manliga vårdare kommenterar han i tidningen så här.

– Hon tackade nej till de personerna som skulle hjälpa henne, sedan kan jag inte gå in på exakt om detta handlade om intimhygienen eller inte. Vi strävar alltid efter att tillmötesgå brukarnas önskemål när det kommer till kön, framförallt i intima situationer.

Publicerad 26 May 2018 06:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen