Delade tv-tjänster i nätverk – döms till skadestånd på 800 000 kronor

Även de som köpt tjänsterna har fått böter

ÄNGELHOLM.

Den 37-årige mannen från Ängelholm har sedan 2014 tjänat pengar på att låta personer ta del av Viasats och Canal digitals digitala tjänster genom ett nätverk. Nu döms han till att betala över 800 000 kronor i skadestånd till bolagen.

Den 37-årige mannen, som själv är verksam inom teknikbranschen, drev ett nätverk som möjliggjorde att privatpersoner kunde titta på Viasats och Canal digitals tjänster utan att betala abonnemangsavgift. Nätverket ska ha drivits sedan i november 2014 och har enligt åklagare använts av minst 44 personer, rapporterar Helsingborgs Dagblad.

Detta ger ängelholmaren villkorlig dom, men han ska betala tv-bolagen omkring 800 000 kronor i skadestånd.

Mannen beräknas ha tjänat omkring 70 000 kronor på närverket under tre års tid.

37-åringen blev misstänkt för brott mot avkodningslagen efter att polisens nationella operativa avdelning gjort tillslag hemma hos honom och flera av hans kunder under hösten i fjol. Genom att sälja, installera och underhålla avkodningsutrustning har mannen tjänat pengar.

Även de som har köpt tjänsterna har gjort sig skyldiga till brott. De har fått böter och måste betala skadestånd.

När husrannsakan gjordes hos ängelholmarens kunder hittades digitalboxar installerade med mjukvara för cardsharing som möjliggör för fler användare att dela ett tv-abonnemang. Privatpersonerna har gjort inbetalningar med jämna belopp på hans konto.

Mannen har nekat till anklagelserna. Men omfattande teknisk bevisning, tillsammans med uppgifter som lämnats av några av mannens kunder, gör att tingsrätten slår fast att han är skyldig.

Publicerad 25 May 2018 14:32

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen