Narkotika för 62 miljoner kronor smugglades i lasten

Kriminell organisaton har slagits ut

MALMÖ.

I maj i fjol beslagtogs cirka 269 kilo narkotika till ett värde av åtminstone 62 miljoner kronor. Nu åtalas två personer för synnerligen grov narkotikasmuggligng och en för försök till narkotikabrott vid Malmö tingsrätt.

Genom ett intensivt internationella samarbete med mynidgheter i bland annat Tyskland har en kriminell organisation som smugglade hundratals kilo narkotika i Europa slagits ut.

Ärendet började som en spaning av en tulltjänsteman i Malmö, i ett industriområde.

– Verksamheten har omsatt mångmiljonbelopp och det har funnits en välfungerande logistik kring smugglingen säger Michael Hansson, kammaråklagare vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, i ett pressmeddelande.

Upprinnelsen var att Tullverkets spanare i ett annat ärende reagerade på att en tyskregistrerad personbil med två personer körde omkring i Fosie industriområde utanför Malmö. Kort därefter kom samma bil med en person. Kort därefter kom samma bil med en person.

Personbilen körde till en tyskregistrerad lastbil som stod parkerad i industriområdet. Spanaren observerade även en person lastade över något från lastbilen till personbilen. Han körde därefter till en restaurang i Lockarp där den andra mannen väntade. Efter en stund anslöt en vit skåpbil och föraren fick kontakt med männen. En av männen följde med skåpbilen till den parkerade lastbilen. Han körde sedan efter skåpbilen ut ur Malmö.

I Alstad stoppade Tullverkets spanare lastbilen och grep föraren. Föraren i skåpbilen smet från platsen, men grips två månader senare.

Under utredningen har organisationen bakom smugglingen kartlagts och ger, enligt Tullverket, en tydlig bild i vilket geografiskt område i Tyskland den har haft sin bas och vilka individer som ingått. Man har kunnat identifiera fyra förmodade smugglingsresor till Sverige och ytterligare en till Danmark under en tvåmånadersperiod under 2017.

Genom olika företag inom transportbranschen har organisationen kamouflerat sin smuggling.

Tulltjänstemännen fann sammanlagt cirka 169 kilo amfetamin, 85 kilo cannabis, 12 kilo MDMA, det vill säga cirka 61 300 tabletter (ecstacy) och 3 kilo kokain. Sammantaget beslagtogs cirka 269 kilo narkotika i ärendet.

De åtalade är födda 1970, 1983 och 1992.

Publicerad 24 May 2018 13:53

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen