Man åtalas för att ha stulit lyxbil med falsk nyckel

Den omskyltade bilen kunde lokaliseras genom gps-spårning

MALMÖ. När ägaren till en svart Range Rover på morgonen den 22 mars skulle sätta på motorvärmaren var bilen spårlöst försvunnen. Tack vare en gps-sändare kunde polisen senare samma dag stoppa biltjuven utanför Sölvesborg. En 61-årig man från Ukraina åtalas nu för grov stöld.

Av
Anja Degerholm

Bilstölden ska ha skett någon gång under natten mellan den 21 och 22 mars, på Ön i Limhamn. När bilägaren upptäckte stölden var han säker på att han hade låst bilen kvällen innan och de två originalnycklarna fanns kvar. Bilen värderas till cirka 800 000 kronor.

Bilen är utrustad med gps och polisen kunde följa bilens färd österut. Under eftermiddagen den 22 mars pejlades bilen i Hörby och senare längs E22 vid Tollarp. En patrull i Sölvesborg stannade en bil som stämde in på beskrivningen, så när som på att den hade polska registreringsskyltar. Vid närmare inspektion visar det sig att den även har ett polskt chassinummer.

Polisen sökte igenom bilen och hittade ett par romflaskor i bakluckan med kvitton, där det stod bilägarens namn. I handskfacket hittades bilens registreringsbevis som styrkte att det faktiskt var den stulna bilen. Det polska chassinumret visade sig också vara falskt och fanns inte registrerat i Polen.

Föraren, en 61-årig man med ukrainskt körkort, greps misstänkt för grov stöld. Han hade en lapp på sig som indikerade att han hade tänkt ta färjan från Karlskrona till Gdynia klockan 21 samma kväll. Istället fördes han till polishuset i Kristianstad. Bilen togs i beslag.

Polisen misstänker att en falsk nyckel använts som registrerats genom intrång i bilens databox. Vid tillslaget hade kablar ryckts loss i bakluckan har och plastpaneler var bortbrutna vid förar- och passagerarplatsen. Två motorkåpor som täcker säkringsboxen i motorrummet hade också brutits upp.

Den misstänkte förnekar all inblandning och hävdar att han inte stulit bilen. Hans egen förklaring till sin vistelse i Sverige är att han sett en annons på nätet om ett transportjobb där han skulle köra en bil från Stockholmsområdet till Mjölby. För detta skulle han få 300 dollar. I Stockholm träffade han två ryska män, Pavel och Andrej, som lämnade över bilen. Bilens gps visar dock att bilen varken varit i Stockholm eller Mjölby. Hur mannen hamnat i Sölvesborg kan han inte svara på.

Mannen åtalas nu för grov stöld. Brottet ska enligt åklagaren ses som grovt med hänsyn till bilens värde och att tillvägagångssättet präglats av "förslagenhet och yrkesmässighet". I andra hand ska mannen åtalas för grovt häleri för att ha kört den stulna bilen. Åklagaren yrkar också på att 61-åringen ska utvisas från Sverige och förbjudas att återvända under fem år.

Bilägaren yrkar på 3 224 kronor plus ränta i skadestånd för självrisk och förlorad egendom i bilen. Hans försäkringsbolag yrkar på 20 728 kronor plus ränta som ersättning för reparationer av bilen.

Publicerad 23 May 2018 06:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen