Cajsa sprang bort – återförenades med husse efter elva nätter

"Det var Cajsa som hittade mig"

SKÅNE.

Efter åtta nätter i bilen och otaligt många mil runtom i Skåne har husse Göran Ask kunnat återförenas med sin bortsprungna hund Cajsa.
– Det känns helt fantastiskt. Jag är säker på att det var hon som hittade mig, säger han.

Göran Ask hade tränat spårning en tidig morgon i Höör med vorsthen Cajsa och familjens andra två hundar. Av okänd anledning kom Cajsa bort från honom och han lyckades inte kalla in henne igen.

– Jag visslade men hon kom inte. Hon brukar alltid göra det annars.

Han stannade kvar på platsen och letade efter henne fram till 14-tiden. Sedan fick ha ge upp och åka hem till Rydebäck.

Omedelbart började han jakten efter Cajsa och tog hjälp av allmänheten via Facebook. Med lite hjälp startade Göran Ask gruppen "Hitta Cajsa" som han beskriver fick 500 följare bara på någon timme. Snart var det 1300 som engagerade sig i gruppen.

Via allmänhetens rapporteringar i gruppen kunde han följa ungefär var Cajsa befann sig. Personer hade sett henne både norr om Höör, men även mer väster och öster ut. Vid ett tillfälle hade hunden rört sig mellan Linderöd och Lund, en sträcka som är ett antal mil lång. Genom gruppen kunde han se att Cajsa hade dykt upp även på andra platser.

När jag fick rapporter om att hon hade rört sig över väg 22 och där bilar fått tvärnita för henne – då var det tufft

Under elva dagars tid letade Göran Ask efter hunden.

– Ibland var vi sex-sju bilar som åkte runt till ställena vi fått tips om där hon rört sig. Jag är jättetacksam för vänner och deras vänner som varit med och letat.

Husse var hela tiden fast besluten om att hitta Cajsa. Men stunder av oro kom.

– Jag har haft modet uppe och varit beslutsam att jag skulle hitta henne. Men ibland har det känts jobbigt inombords. När jag fick rapporter om att hon hade rört sig över väg 22 och där bilar fått tvärnita för henne – då var det tufft. Att något skulle hända henne i trafiken har varit den största rädslan.

Efter ett antal nätter i bilen på platser där Cajsa hade synts till fick Göran Ask ett meddelande om att hunden hade setts i Malmötrakten. Han tog bilen till Bulltofta strövområde. Kring 04-tiden på morgonen bestämde han sig för att ta en promenad med de andra två hundarna i parken. När han ett par timmar senare var tillbaka vid bilen för att lasta in hundarna kände han att något strök sig vid hans ben.

– Där satt Cajsa och tittade upp på mig med en undrande blick "Vad ska vi göra nu då husse?". Jag trodde inte det var sant.

Jakten efter Cajsa tog alltså elva dygn och hon hittades sex mil hemifrån. Göran Ask är säker på att det var Cajsa som såg till att leta upp honom och inte tvärt om.

– Jag är övertygad om det. En fågelhund jobbar med nosen och efter alla rapporteringar vi har fått in via Facebookgruppen tyder mycket på att hon har gått i medvind. När jag sedan var i samma område som hon så har hon nosat sig till mina dofter, säger Göran Ask och fortsätter;

– Jag är oändligt tacksam för allmänhetens stöd som har hjälpt till. Utan dem hade det inte gått.

Framöver kommer Cajsa att ha gps när de tränar sök.

– Vi vill ju inte att det ska hända igen.

Även Svensk Jakt har tidigare skrivit om händelsen.

Publicerad 23 May 2018 14:12

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen