Släktingar åtalas för omfattande assistansbedrägerier

Ska ha lurat Försäkringskassan på 16 miljoner kronor

MALMÖ. Totalt 17 personer, som i vissa fall är släkt, åtalas för att ha lurat Försäkringskassan på 16 miljoner kronor i en stor bidragshärva. De åtalas vid Malmö tingsrätt för grova bidragsbrott och grova bedrägerier som ska ha skett under åren 2011–2018.

Av
Anja Degerholm

– Det här är allvarliga brott som har pågått under lång tid. Bidragsfusk av den här sorten skadar tilltron till våra bidragssystem, säger Jenny Lindell, vice chefsåklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Malmö, i ett pressmeddelande.

Härvan nystades upp i januari i år, då polisen slog till på flera adresser i Malmö. Det hela kretsar kring ett assistansbolag med två huvudmän som tillhandahållit assistans åt en äldre man och dennes barnbarn, en pojke under 18 år. Den äldre mannen bor tillsammans med sin hustru och en kamrat, och dessa är huvudmisstänkta i ärendet med mannens assistans.

Pojken föddes för tidigt och fick fysiska komplikationer av detta, och har haft assistans hela sitt liv. För två år sedan drog Försäkringskassan in hans assistans, men han beviljades därefter istället assistans av Malmö stad. Hans föräldrar är nu misstänkta för grovt bidragsbrott.

Bolaget har redovisat assistans som aldrig har utförts, och har på det sättet kunnat lura till sig ersättning från Försäkringskassan. Totalt åtalas sex huvudmän. Övriga tilltalade är personliga assistenter, som i vissa fall är släkt med den äldre mannen och pojken.

De sex huvudmännen och några av assistenterna nekar till brott. Ett par assistenter erkänner att de har begått brotten och berättar att de aldrig ens arbetat åt bolaget, utan hävdat detta för att själva kunna få ersättning från a-kassan eller för att höja sin sjukpenninggrundade inkomst.

– Mycket av bidragen i vårt välfärdssystem bygger på att den med behov sanningsenligt lämnar uppgifter och tillerkänns stöd därefter. Kontroll och uppföljning om personen verkligen är berättigad till hjälpen håller i en del fall inte önskvärd kvalitet eller kontinuitet. Det visar om inte annat tidsaspekterna i detta ärende, det vill säga att det har kunnat fortgå under flera år, säger Jenny Lindell.

Fem personer sitter häktade i ärendet. Rättegången i Malmö tingsrätt påbörjas den 29 maj och pågår till mitten av augusti.

Publicerad 22 May 2018 16:43

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen