Polisen rustar för terrorattentat – köper in två nya helikoptrar

Avsätter 400 miljoner kronor till satsningen

SKÅNE. Polismyndigheten har avsatt 400 miljoner kronor för att bättre kunna hantera ett eventuellt terroristattentat. Bland annat ska två nya polishelikoptrar köpas in till polisregion syd och den nationella insatsstyrkan ska förstärkas.

Av
Anja Degerholm

– Det här är avgörande satsningar som gör att polisen höjer sin förmåga ytterligare mot terrorism. Polisens uppgift är att förhindra och hantera ett påbörjat terrorattentat eller annat angrepp med grovt och omfattande våld. Det är viktigt att vi är förberedda för att kunna bemöta detta, säger Mats Löfving, chef på polisens nationella operativa avdelning.

Satsningen görs på uppdrag av regeringen och sträcker sig fram till år 2020. Förutom helikoptrar ska även förstärkningsvapen, skyddsutrustning och fordon köpas in. Enligt polisen är tillgången till helikoptrar avgörande vid tidskritiska insatser i svårtillgängliga miljöer.

Parallellt görs också en resursförstärkning av den nationella insatsstyrkan. Rekryteringsprocessen sker inte bara intern inom polisen, utan även personer från andra rättsvårdande myndigheter med arbetsuppgifter som angränsar till polisiära uppdrag kan nu söka till insatsstyrkan. De antagna kommer att erbjudas en specialistpolisutbildning som tar hänsyn till personens förkunskaper för att anpassa utbildningen.

– För första gången så behöver de sökande inte vara poliser utan även personer med erfarenhet från Försvarsmakten, Kustbevakningen och tullen har möjlighet att söka, säger Hampus Nygårds, chef för nationella insatsstyrkan.

Publicerad 22 May 2018 10:37

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen