Hotade polis med fler bränder – Gryningspyromanen åter i rätten

Omfattande bevisning ska fälla Borgström

SVERIGE. Än en gång ställs Ulf Borgström, 54, känd som Gryningspyromanen inför rätta. Rättegången som inleds under tisdagen rör två fall av grov mordbrand i Köping och Arboga.

Under flera år har Ulf Borgström gäckat polisen. I Skåne har allt från kulturbyggnader till bostadshus brunnit och trots omfattande bevakning har den ökände Gryningspoyromanen flera gånger klarat sig undan rättvisan.

Efter att ha tänt eld på ett hyreshus på Bollhusgatan i Ystad dömdes Borgström till slut till åtta års fängelse för grov mordbrand.

När han släpptes 2016 förklarade han via sin advokat att han ville leva ett normalt liv i lugn och ro, men inte långt efter att han flyttat till en adress i Köpings kommun brann det igen.

Enligt Kvällsposten ska den första branden mot en gammal träbyggnad i Arboga föranletts av ett skriftligt hot från Borgström till polisen i Skåne.

I mejlet som även innehåll en bild av byggnaden ska Borgström hotat med att starta en brand om han inte fick en uppgörelse med polisen senast midsommar.

Den andra branden som Borgström nu står åtalad för är en brand mot socialkontoret i Köping. Borgström misstänks där ha krossat en ruta och sedan kastat in brännbar vätska genom fönstret som hämnd för en konflikt dem emellan.

I båda fallen ska skadorna på fastigheterna blivit begränsade, men då det förelåg spridningsrisk och risk för att människor skulle kunna komma till skada rubriceras båda fallen som mordbrand.

Borgström själv nekar till anklagelserna, men åklagarna i de båda fallen anser sig ha övertygande bevisning.

– Vi räknar med fällande dom, annars hade vi inte väckt åtal, säger åklagare Frieda Gummesson till Kvp.

Publicerad 22 May 2018 12:10

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen