Här är shetlandsponnyn som är 118 (människo)år

Jeanette Olofsson har haft Bami i 40 år – firade med stort kalas

HARLÖSA. När Jeanette Olofsson var sju år fick hon en shetlandsponny av sina föräldrar. Sedan dess har många fyrhovade vänner kommit och gått, men ponnyn Bami har bestått. Den 17 maj fyllde den lilla hästen aktningsvärda 40 år.

Av
Anja Degerholm

– Hon är jättegammal och det märks såklart. Hon hör och ser lite sämre och rör sig långsamt, precis som en gammal tant, berättar Harlösabon Jeanette Olofsson och fortsätter:

– Vi kollade upp hur gammalt 40 hästår är i människoår och tydligen motsvarar det 118 år. Då förstår man att hon är gammal.

Bami fick en rosett runt halsen dagen till ära.

Bami fick en rosett runt halsen dagen till ära. Foto: Privat

Jeanette är uppvuxen i Småland och när hon fick Bami, som egentligen heter Bellami, var hon knappast någon inbiten hästtjej.

– Jag hade inte ridit innan och började i ridskola först när jag fick Bami, berättar hon.

Sedan dess har de två följts åt. När Jeanette flyttade till Skåne för 21 år sedan följde Bami med och numera bor de på en gård i Harlösa. På gården bor även nio andra hästar eftersom Jeanette föder upp och tränar travhästar på amatörnivå. Bami har på äldre dar – lite motvilligt – blivit sällskapsdam.

– Om någon häst står inne och väntar på hovslagaren till exempel så kan Bami stå inne som sällskap, så någon sorts funktion fyller hon fortfarande. Men hon är lite egen och är egentligen inte så intresserad av andra hästar, hon vill helst vara själv, säger Jeanette och skrattar.

Den 17 maj fyllde Bami 40 år. Detta uppmärksammades med ett stort kalas på gården söndagen den 19 maj. Jeanette hade då bjudit in familj och vänner som på något sätt haft en relation till Bami.

– Totalt tror jag vi var 47 personer, allt ifrån barndomsvänner till grannar. Det var mycket prat och skratt, många fina minnen.

Bami har under årens lopp följt med på det mesta. Hon var en duktig hopphäst i unga år, hängde gärna med på dagsturer i skogen, gick luciatåg och har dragit dagisbarn i vagn. Hon har även fått fyra föl. Jeanette minns speciellt en händelse.

– När jag skulle börja köra henne så vägrade hon helt. Hon hoppade över skaklarna och bara stod och tittade på mig. Jag fick ta av henne selen och leda tillbaka henne till stallet. Vagnen fick jag hämta själv.

Jeanette Olofsson och Bami 1982, och Jeanettes dotter Sofia och Bami 2005.

Jeanette Olofsson och Bami 1982, och Jeanettes dotter Sofia och Bami 2005. Foto: Privat

Hon tycker att denna episoden säger mycket om Bamis lynne.

– Bami har alltid varit tjurig och envis, det är kanske därför hon har blivit så gammal. Det beror nog också på att hon aldrig varit överviktig, som många ponnyer lätt blir annars. Hon har alltid varit kärnfrisk. Det är säkert att göra med generna också.

Eftersom Bami fortfarande är frisk hoppas Jeanette att hon hänger med ett tag till, sin ålder till trots.

– Jag blir glad varje morgon när jag går ut i stallet och hör henne gnägga. Så länge hon mår bra så kommer vi att ha henne kvar.

Tidningen Ridsport var först med att berätta om detta ovanliga födelsedagsfirande.

Gästerna blev mottagna med stil till Bamis 40-årskalas.

Gästerna blev mottagna med stil till Bamis 40-årskalas. Foto: Privat

Presenter till födelsedagsbarnet.

Presenter till födelsedagsbarnet. Foto: Privat

Jeanette Olofsson hade söndagen den 19 maj bjudit in familj och vänner för att fira Bamis 40-årsdag.

Jeanette Olofsson hade söndagen den 19 maj bjudit in familj och vänner för att fira Bamis 40-årsdag. Foto: Privat

Publicerad 22 May 2018 09:33

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen