Dövblind stämmer kommunen – ombads hålla utkik efter färdtjänstbil

Meddelades om upprepad försening på ett för honom oläsbart sätt

HÖGANÄS.

En dövblind man i Höganäs stämmer kommunen sedan hans färdtjänst vid upprepade tillfällen varit försenad, utan att han meddelats om detta på ett för honom läsbart sätt.

Mannen ska sedan 2012 ha haft färdtjänst via det aktuella bolaget och nyttjar regelbundet resorna. I början skedde bokningen via telefon men senare har mannen kommit överrens med bolaget om att göra bokningarna via e-post. När det är dags för resan går mannen ut till kanten av gatan och inväntar bilen.

I början av januari 2016 skickar mannen ett e-postmeddelande till företaget som utför färdtjänsten med synpunkter om sådant som inte fungerar. Bland annat uppmärksammar han företaget på att han behöver få meddelande i en för honom läsbar form i stället för telefonsamtal i samband med förseningar.

Bolaget svarade att de gärna tog emot hans synpunkter. Enligt stämningsanmälan ska några åtgärder ha vidtagits men några kvarstod.

Vid upprepade tillfällen är färdtjänsten försenad och genom vänner eller e-post har mannen påtalat till bolaget att han behöver få meddelande om förseningar som han kan läsa.

Vid en tidpunkt ska en telefonist på bolaget ha gett besked om att de skulle kunna mejla mannen vid förseningar. Men dagen därpå ska den dövblinde mannen fått ett e-postmeddelande med information om att det inte går att få förseningsuppdateringar via mejl. I stället ombeds han att "hålla utkik" efter färdtjänstbilen.

Mannen ska samma dag ha svarat och starkt ifrågasatt ordvalet.

Senare framkommer det från bolaget att det inte finns några möjligheter att e-mejla, SMS:a eller kontakta färdtjänstkunder vid akuta förseningar. Som skäl angavs att bolaget då redan är så hårt pressat att all fokus ligger på att ta sig igenom förseningar.

Vidare framkommer det senare att färdtjänstbolaget inte kan skicka SMS om försenade bilar bland annat för att bolaget inte får registrera varför deras kunder är beviljade färdtjänst och därmed inte kan upplysa personal om mannens funktionsnedsättning.

I en stämningsansökan mot kommunen kräver nu den dövblinde mannen Höganäs kommun på 20 000 kronor i diskrimineringsersättning och skadestånd.

Publicerad 22 May 2018 09:55

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen