Bryter Konserthusets "Bögtåg" mot lagen?

"Tar inte hänsyn till brevskrivarens upphovsrätt"

HELSINGBORG. När konserthuset i Helsingborg fick hatbrev efter att ha framfört verk av homo-och bisexuella kompositörer bestämde de sig för att svara genom att tonsätta textraderna och framföra dem under en konsert. Den ovanliga responsen kan dock vara olaglig menar juristen Dan Theorin.

– Genom att använda sig av det som står i brevet inkräktar man på brevskrivarens upphovsrätt. Det medför en risk för rättsliga konsekvenser, säger han.

Dan Theorin har reagerat på Konserthusets vågspel.

– Det är något som privata konstnärer kan syssla med, men att en kommunalt finansierad institution gör det tycker jag är fel. Om brevskrivaren väljer att starta en civil process i ärendet kan det lätt komma att kosta en halv miljon för Helsingborgs skattebetalare, säger han.

Att någon skulle göra anspråk på textraderna i det osignerade brevet är kanske osannolikt, men inte desto mindre bör lagen respekteras menar Theorin.

– Brevskrivaren kanske inte alls vill att hens textrader ska ingå i "Bögtåget". Man kan inte alltid gömma sig bakom att det är i ett gott syfte. Här borde kommunen förespråka det rätta – inte det goda.

Theorin drar paralleller till den nya hbtq-certifierade kyrkohandboken.

– Det är lite samma idé som här att inte respektera upphovsrättslagen legitimerat av den ideologiska situationen. Dessutom tycker jag det är märkligt att man blottlägger sina kunders uppfattningar, säger han.

Fredrik Österling, som är chef för konserthuset i Helsingborg och tillika tonsättare av "Bögtåget" menar att användandet av textraderna inte bryter mot upphovsrätten. Han säger sig dock ha ett ansvar att lösa frågan om ersättning om upphovspersonen träder fram.

– Den risken ser jag som minimal. Först måste vem som än träder fram kunna styrka att hen skrivit brevet, vilket kan visa sig knivigt. Brevet är skrivet på dator och skickat med vanlig post. Dessutom är innehållet kanske inget som man står för offentligt. Men det hade varit intressant om någon skulle velat starta en process, säger han.

Att tonsättare använder sig av anonyma verk är heller inget ovanligt om man ser till historien.

– En av de vanligaste textförfattarna genom musikhistorien är ”anonymus”. Jag tror att hela musikindustrin hade stannat av om man slutat använda texter vars upphovsmän man inte känner till.

Genom att tonsätta textraderna är de upphovsrättsligt skyddade i 70 år. De slantar som inkommer kommer läggas i en fond för att möjliggöra fler alternativa program med bland annat hbtq-upphovsmän.

– Att synliggöra den problematik som brevet ger färg åt är helt i enlighet med vårt uppdrag.

"Bögtåget" kommer att ha premiär i samband med en redan planerad konsert nu på lördag, men förhoppningen är att verket ska kunna framföras återkommande.

– Det har varit ett väldigt stort intresse för det här och vi hoppas kunna framföra det vid flera tillfällen, säger Fredrik Österling.

Publicerad 21 May 2018 14:05

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen