Region Skåne satsar tre miljoner kronor på mindfulness

I Tomelilla har man erbjudit kurser i ett par år – med goda resultat

SKÅNE. Patienter som upplever till exempel stress, ångest eller sömnsvårigheter ska nu kunna få mindfulness på vårdcentralen. Region Skåne avsätter tre miljoner kronor till satsningen. På vårdcentralen i Tomelilla har man erbjudit mindfulnesskurser i ett par år – med mycket goda resultat.

Av
Anja Degerholm

Vårdcentralerna i Skåne ska enligt beslutet kunna utbildas i mindfulnessbehandlingar. Det handlar om mindfulnessbaserad kognitiv terapi (KBT) som är ett specifikt utformat KBT-program med fokus på meditation.

– Psykisk ohälsa i Skåne är en oerhört stor ofrihet för många skåningar. Patienternas tillstånd är ofta komplext med olika orsaker och symptom. Därför behöver vi också flera olika behandlingsalternativ. Då är mindfulness väl värt att satsa på. Det är en innovativ lösning som visat lovande resultat i forskning, säger Gilbert Tribo (L), vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden och initiativtagare till förslaget, i ett pressmeddelande.

I de nationella riktlinjerna för vård vid depression och ångestsyndrom, som gavs ut av Socialstyrelsen i december 2017, nämns mindfulnessbaserade metoder i flera rekommendationer.

Det är redan ett fyrtiotal vårdcentraler i Skåne som erbjuder mindfulnessbehandlingar. En av dem är vårdcentralen i Tomelilla där psykiatrisjuksköterskan Lena Volmer håller i kurserna.

– Mindfulness är ett enkelt sätt att lära sig att känna av hur man mår. Det handlar mycket om medvetenheten i ögonblicket, om att vara här och nu och inte tänka på vad som händer nästa vecka. Andningen är också central inom mindfulness, förklarar Lena Volmer.

Hon har gått en utbildning till mindfulnessinstruktör vid Mindfulnesscenter i Malmö, som startades av distriktsläkaren Ola Schenström. Hon tycker att det är bra att Region Skåne gör den här satsningen.

– Jag har fått mycket bra respons från tidigare deltagare, vissa har till och med gått kursen två gånger. Deltagarna säger att de märker att de blivit lugnare, att de inte stressar upp sig över bagateller och inte lägger energi på saker som de inte kan påverka. Men även att de sover bättre och känner sig mer utvilade.

Lena Volmer tror att mindfulness kan hjälpa många, inte minst stressade småbarnsföräldrar.

– Många lever ett stressigt liv i dag och kommer hem efter att ha jobbat en hel dag, och då är det middag, aktiviteter för barnen, hus och hund som väntar.

I Tomelilla har man redan kört tre omgångar med mindfulnesskurser i grupp, som är helt gratis. I höst startar en ny kurs.

– Vi kör igen i början av hösten, på torsdagar klockan 17. Alla är välkomna, såväl unga som gamla och män som kvinnor, säger Lena Volmer.

Publicerad 20 May 2018 00:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen