Badgäster möts av berg med stinkande tång

"Den minst störande platsen vi har hittat"

VELLINGE. Den stinkande tången på stränderna i Vellinge Kommun är tillbaka i år igen. En stor hög tång har dumpats på parkeringsplatsen i Höllviken och badgästerna får parkera bredvid stanken.

Av
Louise de Bourg

– Utifrån alla synpunkter vi fått de senaste 20 åren är parkeringen den minst störande platsen vi har hittat. Även om det inte är en hundraprocentig lösning så är den det bästa alternativet vi har just nu, förklarar Lisa Sundgren, stadsträdgårdsmästare på Vellinge kommun.

Vellingeborna Dagmar och Leif Sonesson känner sig missnöjda med kommunens hantering av tången.

– Jag tycker det är förskräckligt att de har mage att ta betalt för parkeringen när tången luktar som den gör. Det är tråkigt att det blir såhär när det är några av Sveriges finaste stränder som ligger där, tycker Leif.

– Det är fortfarande tång överallt. Det känns som ingen från kommunen varit där alls. Det här är inte första gången som det blir såhär heller. Min man har sett att de fraktat tång från andra stränder, men inte Kämpingestranden. Jag tycker det är dåligt, säger Dagmar.

Den stinkande tången är ett gammalt problem. Sjöfartsverket har rensat tången från stränderna med Vellinge kommun sedan 40-talet. Tången transporteras från stränderna till mellanlagringsplatser där de ligger under sommaren, för att sedan dumpas tillbaka i vattnet igen när hösten kommer.

– Vellinge kommun rensar tången från stränderna som en service till invånarna. Vi har 1, 2 mil strand som vi ger den servicen till, säger Lisa Sundberg.

Varför har tången hamnat på parkeringen vid Höllvikens strand?

– I Höllviken finns det lite mark som vi kan lägga tången på. För längesen lades den vid vattenskidklubben i Kämpinge på den östra delen av stranden. Då fick vi mycket klagomål och behövde flytta tången. Den har även lagrats på själva stranden och då fick vi mycket klagomål på det också. Det är ett tätt bebott område, så det är svårt att hitta platser att lägga tången. Parkeringen är i alla fall lite längre bort från bostadsområdet, förklarar Lisa Sundberg.

Men det är också det fina vädrets förtjänst att det stinker.

– Tången är nyrensad och blöt, så den luktar extra mycket. Jag tror det bra vädret gör så att fler uppmärksammar problemet också. Jag förstår att folk är missnöjda med lukten, men parkeringen är den minst störande lösningen vi har just nu, fortsätter Lisa Sundberg.

På grund av att tången innehåller tungmetaller får den inte läggas på åkermark. Vellinges stränder tillhör också naturreservat med egna regler. Men det är även en kostnadsfråga för kommunen då transporten av tången är dyr.

– Varför tången släpps ut i havet på hösten är i första hand en ekonomisk fråga. Det är stora transporter som måste köra bort tången innebär stora kostnader.

Stadsträdgårdsmästaren är medveten om Vellingebornas frustration.

– Jag förstår att man vill få bort tången då den luktar så illa. Men om vi inte tog bort tången från de fina stränderna skulle vi få massor av klagomål. Då skulle det skrivas många fler artiklar om det än nu.

Publicerad 17 May 2018 05:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen