Ny undersökning: Skåningar bäst på att skaffa vänner

Var fjärde svensk tycker att det är svårt att knyta nya kontakter

SKÅNE. Svenskarna tycker att det är svårt att få nya vänner. Skåningarna är dock undantaget som bekräftar regeln. Det visar en undersökning som Demoskop gjort på uppdrag av bemannings- och utbildningsföretaget Lernia.

Av
Anja Degerholm

Expat Insider gör varje år en undersökning om hur det är att bo och leva i ett annat land. Den visar en mörk bild av gästvänligheten i de nordiska länderna. Svenskarna är enligt undersökningen de allra svåraste att bli vänner med som inflyttad. I bottenligan finns även Norge och Danmark.

Demoskops undersökning visar att det inte bara är svårt att få vänner som inflyttad, utan även att svenskarna själva har svårt att knyta nya vänskapsband. Den visar att en fjärdedel av de svarande tycker att det är svårt att hitta vänner. Drygt hälften svarar att de har fått högst en eller ingen ny vän det senaste året.

Resultatet visar också att skåningarna har lättast att skaffa vänner. 44 procent av skåningarna uppger att de har lätt att hitta nya vänner, vilket är högst i landet. Snittet ligger på 38 procent. Sju av tio skåningar uppger också att goda relationer till kollegor är viktigare än både hög lön och flexibla arbetstider för att trivas på jobbet.

Totalt har ett slumpmässigt urval av 1 800 svenskar i åldern 18 år och uppåt deltagit i undersökningen. Lernia har genomfört undersökningen i samband med att de lanserar kursen Interaktion för svenskar, som ska göra det enklare att få vänner.

Skåne i topp

Så många anser att det är lätt att skaffa nya vänner:

Skåne: 44 procent.

Örebro län: 41 procent.

Västra Götaland: 40 procent.

Småland: 39 procent.

Stockholm: 38 procent.

Östra Götaland: 37 procent.

Norrland: 36 procent.

Västerbottens län: 34 procent.

Uppsala län: 33 procent.

Samtliga tillfrågade: 38 procent.

Publicerad 16 May 2018 06:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen