Foto. Mostphotos.com/Instagram

En sked i trosan kan rädda unga från tvångsgifte

En chans att larma polis utan att ens följe vet om det

SVERIGE. Skeden-i-trosan-tricket sprids just nu som en löpeld på sociala medier. Syftet är att rädda unga från tvångsgifte i samband med sommarens resor söderut.

Att behöva oroa sig för att inte komma hem igen om man följer med familjen på utlandssemester kan för många kännas helt overkligt. Men för en allt större grupp unga flickor och pojkar är det en verklighet på väg att bli sann.

Inför den stundande ledigheten genomför Länsstyrelserna runt om i Sverige en gemensam satsning för att nå ut med riskerna med att barn kan komma att giftas bort under sommarlovet.

Kampanjen riktas till yrkesverksamma men även till ungdomarna själva och visar var den som är utsatt kan vända sig för att få stöd, men också vad en kompis eller skolkamrat kan göra om de misstänker att någon far illa.

Samtidigt går Instagramkontot "Heder och samvete" ut med ett konkret tips för de som känner sig direkt hotade. Tipset går under namnet Skeden-i- byxan-tricket.

Tricket är enkelt och genomförbart för alla. Det hela går ut på att man placerar ett metallföremål, exempelvis en sked, innanför sina underkläder innan man passerar igenom säkerhetskontrollen på flygplatsen.

"Detta kommer innebära att du måste kroppsvisiteras i ett privat rum utan att dina föräldrar eller ditt sällskap får följa med" skriver gruppen i sitt inlägg.

På så vis får man chans att berätta för väktarna att man befinner sig i en hotad situation och är på väg att lämna landet mot sin vilja.

På Swedavia Airports, bekräftar man att metoden skulle fungera i praktiken.

– Säkerhetskontrollerna fungerar så. Om det piper i de regionerna tas man självklart bort separat. Då får man gå in i ett rum med personal av samma kön, säger Alexandra Maritz, presskommunikatör på Swedavia Airports till tidningen GT.

Enligt Länsstyrelserna har antalet unga som utsätts för hedersrelaterat förtryck ökat drastiskt på senare tid.

– Bara till Länsstyrelsen Östergötlands nationella stödtelefon har det under årets fyra första månader inkommit samtal som visar att 21 barn och unga har förts ut ur landet mot sin vilja, säger Juno Blom, utvecklingsledare, på Länsstyrelsen Östergötland, som har regeringsuppdraget att nationellt arbeta för att minska hedersförtryck.

Enligt en undersökning bland ungdomar i årskurs 9 och gymnasiets årskurs 3, gjord av stiftelsen Allmänna Barnhuset är elever som inte får välja sin egen partner oftare är utsatta för olika former av barnmisshandel. Det handlar om fysisk och psykisk misshandel, att bevittna våld mot en förälder, om sexuella övergrepp och om försummelse.

Undersökningen visar att 88 procent av ungdomarna i den aktuella gruppen utsatts för någon form av barnmisshandel under uppväxten jämfört med 42 procent bland övriga ungdomar. 46 procent hade varit utsatta för minst tre former av misshandel och 22 procent hade utsatts för sexuella övergrepp av en vuxen person. Var femte av dessa barn har mått så dåligt att de försökt ta sitt eget liv.

Publicerad 16 May 2018 05:00