Skyddsombud slår larm: Brukare samlar på avfall

Begär hjälp av Arbetsmiljöverket

SKÅNE. Personalen på ett särskilt boende i sydvästra Skåne utsätts för stora hälsorisker när de arbetar hos en person som samlar på avfall. Det menar huvudskyddsombudet som vill att Arbetsmiljöverket ingriper.

Personen har för vana att samla på sig hushållsavfall och avfall från verksamheter i närområdet. Enligt huvudskyddsombudet har personalen hittat bland annat kanyler, avföring och annat biologiskt avfall i den aktuella bostaden.

”Arbetsgivaren anser att personal ska tillgodose brukarens behov trots att man vet att upprepade fall av risk för sjukdom uppstår och kommer att fortsätta uppkomma”, skriver huvudskyddsombudet till Arbetsmiljöverket.

Nu begär huvudskyddsombudet att myndigheten ska ingripa så att bostaden saneras och nya rutiner införs för hur avfallet ska hanteras.

Enhetschefen för socialpsykiatri i den aktuella kommunen svarar Arbetsmiljöverket att situationen har ”eskalerat”, men att flera åtgärder har vidtagits. Lägenheten har sanerats och en ny städning är inplanerad under maj månad. Dessutom har man gjort upp ett aktivitetschema för att bryta samlarbeteendet.

”Vad gäller kanyler är detta inget som framförts till enhetschef eller skrivits tillbud på tidigare”, skriver enhetschefen.

Publicerad 15 May 2018 13:45

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen