Foto: Privat

Sötchock: Här ser storkungen dagens ljus

"Håller tummarna att de kommer tillbaka"

ONSLUNDA. Det första av fyra storkägg kläcktes under söndagen och en luddig liten storkbebis har krupit ut. Nu väntas förhoppningsvis tre storkbebisar till hemma hos paret Lassen i Onslunda.

Av
Louis de Bourg

Ingalill Lassen och hennes man Carl Olof har ett utsläppshägn för storkar som kommer från Storkprojektets större hägn. Storkarna stannar i utsläppshägnet 1-2 månader för att sedan släppas ut och förhoppningsvis etablera sig i området och häcka.

Men storkäggen är inte det enda som hänt under året.

– Föra året parade sig en märkt hona med en omärkt, vild hane. De fick två ungar, varav en observerades utanför Madrid i vintras, berättar Ingalill.

Storkar flyger till varmare breddgrader under den svenska vintern och återvänder till våren. De flyger fritt hos paret Lassen och föder upp storkbebisarna själva.

– Storkarna bor i Storkprojektets stora hägn och bor där i en till två månader under vintern och får mat. De släpps sedan ut i området och häckar, så de är fria djur, förklarar Ingalill.

När storkbebisarna växt till sig lite så kommer de att försvinna i tre år innan det är dags för dem att själva häcka och få ungar. Då kan det vara så att de återvänder till Ingalill och Carl Olof.

– Vi håller tummarna att de kommer tillbaka till oss på nu våren, hoppas Ingalill.

Just nu bor mamma, pappa och första storkbebisen på familjen Lassens tak. Syskon inväntas spänt av resten av familjen.

Publicerad 15 May 2018 00:00