Skarp kritik mot Trafikverket: "Vi är djupt bekymrade"

Skånetrafiken kräver åtgärder

SKÅNE. Mitt under tisdagens rusningstrafik drabbades 100 000 skånska tågresenärer av ett elfel. Skånetrafiken är inte nådig i sin kritik mot Trafikverket som ansvarar för järnvägsunderhållet. I ett pressmeddelande kräver man ett omedelbart stopp för underhållsarbetet tills Trafikverket kan svara på varför elfelet uppstod från första början.

Av
Marek Stefaniak

Anja Degerholm

– Vi är djupt bekymrade för våra resenärer och över den omöjliga situationen i det skånska tågsystemet, säger Linus Eriksson, trafikdirektör på Skånetrafiken.

Tisdagens kaos är bara ett i raden av exempel på hur de skånska pendlarnas tålamod prövats den senaste tiden. Många som blev strandsatta under tisdagen riktade sin kritik mot dålig information från Skånetrafiken. Linus Eriksson menar dock att felet ligger hos statliga Trafikverket.

– Vi har inte rimliga förutsättningar att genomföra vårt uppdrag. Prognoserna som Trafikverket ger är så bristfälliga att vi varken kan ge kunderna korrekt information eller etablera en fungerande ersättningstrafik.

På senare år har flera stora projekt sjösatts för att rusta upp den svenska järnvägen. En av många åtgärder som Trafikverket arbetar med i Skåne är just att se över strömförsörjningen. Enligt Kenneth Fridolin, chef för trafikledningsområde syd på Trafikverket, var det detta som orsakade tisdagens elfel.

– Det var väldigt många resenärer som drabbades och jag har full förståelse för Skånetrafikens frustration. Tyvärr kan det bli elfel som det som inträffade i tisdags, säger Kenneth Fridolin.

Han vill inte svara på Skånetrafikens kritik eftersom det handlar om en ”kundrelation”, men säger att omfattande upprustningar väntar de skånska järnvägarna kommande år, framför allt av kontaktledningsnätet.

– Det är ett arbete som vi gör successivt och som kommer att pågå i många år. Förra året genomförde vi även ett rälsbyte på södra stambanan.

Förutom begränsade resurser är den största utmaningen att hitta tid för upprustningen eftersom södra stambanan är hårt trafikerad.

– Vi hade behövt stänga av i flera år för att kunna göra alla arbeten, men det är såklart inte möjligt. Det är en balansgång hela tiden att försöka få trafiken att flyta och att hitta tid för reparationer, säger Kenneth Fridolin.

När det gäller prognoserna för när ett fel kan vara avhjälpt säger Kenneth Fridolin att det är något som Trafikverket ständigt jobbar med att förbättra.

– Det är en komplex situation. Ibland kan ett arbete ta längre tid än planerat eller så tar det tid att hitta felet. Vi gör en utvärdering efter varje händelse. Målet är att kunna ge en så tidig och säker prognos som möjligt så att resenärerna har möjlighet att välja ett annat resesätt, säger han.

Men Skånetrafiken anser att statens arbete lämnar mycket i övrigt att önska.

– Därför uppmanar vi Trafikverket att alla planerade arbeten i elanläggningen i Skåne stoppas till dess att man har gått till botten med vad som orsakat veckans omfattande störningar, presenterar riskanalyser samt vidtar nödvändiga åtgärder, säger Linus Eriksson.

Han har förståelse för att resenärerna är arga.

– Vi måste nu omgående agera tillsammans. Vi förstår att våra kunder är frustrerade, säger Linus Eriksson.

Avstängning kommande helg

Den 12–14 maj stängs tågtrafiken på sträckan Lund-Hässleholm av, från lördag klockan 01.15 till måndag klockan 03.00. De inställda tågen ersätts av bussar. Pågatåg på andra sträckor kan också påverkas.

Även spårtrafiken mellan Malmö C och Lund C stängs av under kommande helg på grund av spårarbeten. Trafiken stängs av den 12 maj klockan 01.15-11.00 samt klockan 23.00 till söndag morgon klockan 09.00. Bussar ersätter.

Fler avstängningar väntar under året: den 16–18 juni, 14–16 juli, 18–20 augusti, 29 september–1 oktober, 10–12 november samt den 8–10 december.

Se Trafikverkets hemsida för mer information.

Publicerad 09 May 2018 00:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen