Lisa skänker menskoppar till Nepal

Du kan vara med och bidra

VEBERÖD.

På en vandring i Nepal hade Lisa Gårdlund med sig en menskopp. Koppen fick henne att börja fundera kring kvinnornas situation i landet när det kommer till mens. Nu samlar hon in koppar för att skänka på plats.

Det är andra gången som Lisa samlar in menskoppar. Första gången fick hon in 236 koppar genom att lägga ut en förfrågan via Facebook. I höstas åkte hon till Nepal för att dela ut dem.

– När jag var i Nepal första gången fick jag kontakt med en kollegas farbror som tidvis bor i Nepal och har kontakter. Jag tog också kontakt med presidenten för sjuksköterskeorganisationen i landet för att se om det fanns några kulturella eller religiösa hinder för menskoppar, berättar Lisa som är barnmorska.

Mens är stigmatiserat i Nepal, enligt Lisa.

– Situationen i Nepal är att kvinnor stannar hemma när de har mens, vissa går inte in i köket under mensperioden.

Under Lisas första menskoppsresa föreläste hon för sjuksköterskor och var ute och vandrade och besökte sjukhus. De kvinnor hon träffade fick en menskopp tillsammans med en instruktion med bilder. Lisa hade också med sig en tvättsvamp som hon använde som modell för att visa hur koppen skulle sitta.

– Jag hade en manlig guide under den resan och var osäker på hur han skulle reagera på vad jag tänkte göra. De första kvinnor vi träffade pratade jag och han översatte, men sedan fick jag inte en syl i vädret. Han berättade allt för kvinnorna vi träffade.

Till hösten ska Lisa åka till Nepal igen. Lions har gett henne ett bidrag till resan. Nu vill hon ha menskoppar att ta med.

– Styrkan i detta projektet är att det bara är jag. Jag delar ut kopparna. De kommer till kvinnorna tillhanda och blir inga handelsvaror eller sätt att tjäna pengar för någon.

Vill du skänka en menskopp köper du en och skickar till Lisa. Inom kort kommer det också finnas en hemsida för projektet som heter Care Mahila. Adressen till Lisa är:

Elisabeth Gårdlund

Hägnaden 932

247 96 Veberöd

Publicerad 05 May 2018 00:00