Gustav Jönsson från Drakamöllan gårdshotell kommer tillsammans med restaurangens kockar att dela med sig av recept och tips under rundan. Här tillsammans med honungsproducenten Eva från linas och binas i Brösarp.

Gustav Jönsson från Drakamöllan gårdshotell kommer tillsammans med restaurangens kockar att dela med sig av recept och tips under rundan. Här tillsammans med honungsproducenten Eva från linas och binas i Brösarp. Foto: Anna Fröjd

Låt smaklökarna leda dig runt Österlen

ÖSTERLEN.

Till helgen är det dags för elfte upplagan av Matrundan. Lokala matproducenter och restauratörer över hela Österlen visar sig från sin bästa sida och bjuder in matglada att smaka.

För elfte året lockar Matrundan gormander till Österlen. 39 lokala matföretag dukar fram primörer och specialiteter för att locka matintresserade till just deras bord. Årets tema är "växtkraft", förutom att arrangerande föreningen "Matrundan Österlen" i år växt med 11 nya medlemmar så syftar temat också på den kunskapsförmedling som rundan i år visar upp.

– I årets program har vi väldigt mycket kunskap. Du kan lära dig odla, filea fisk, göra senap, vad du ska tänka på när du skaffar egna höns och matfotografering. Det är väldigt roligt tycker jag, säger Helena Ingvarsson, ordförande för Matrundan Österlen.

Varje medlem lägger själv upp sitt program för helgen, en del visar sin ordinarie verksamhet medan andra bjuder in gäster, bjuder på provsmak eller särskilda evenemang för just denna helgen. På Skillinge teater, en av årets nya medlemmar, blir det en stor vårmarknad med inriktning på design, trädgård och lokalproducerad mat. Där är dragplåstret den danska trädgårdsinspiratören Camilla Plum. På nyöppnade restaurangen Tastecelebration Recidence, i Jägmästarbostaden i Andrarum, ger Isabel Brummer, även hon ny medlem, tips på hur du tar vackra matbilder med mobilkameran.

Skillinge teater ordnar stor vårmarknad. Den populära julmarknaden lockade över tusen besökare och nu hoppas de att den danska trädgårdsinspiratören Camilla Plum ska locka lika många.

Skillinge teater ordnar stor vårmarknad. Den populära julmarknaden lockade över tusen besökare och nu hoppas de att den danska trädgårdsinspiratören Camilla Plum ska locka lika många. Foto: Anna Fröjd/Arkiv

Via föreningens hemsida, eller i programtidningen som går att hitta på turistbyråerna, finns programmet med alla destinationer utmärkta på en karta. Besökarna kan själva lägga upp sin rutt och välja att besöka ett eller flera ställen.

– Det är stor skillnad på storleken hos våra medlemmar, det finns allt från stort till smått och vi hjälper varandra. Matrundan är ett roligt sätt att öppna säsongen så nu hoppas jag att dte blir fint väder och att många tar tillfället i akt att lära känna sina lokala matproducenter, säger Helena Ingvarsson.

Publicerad 27 April 2018 05:00