Så enkelt larmar du 112 ljudlöst med din mobil

Uppmärksammat inlägg har visats nästan en halv miljon gånger

SKÅNE.

Louise Meijer, 27, från Lund fick ett tips av en kompis om hur man "överfallspreppar" sin mobiltelefon. Tipset hon fick la hon upp på facebook. Nu har inlägget visats över 425 000 gånger och är uppe i 930 delningar.

Av
Maja Bergqvist

– Det är ju helt galet! Det är nästan en halv miljon människor! Jag hade inte alls en tanke på att det skulle bli så uppmärksammat. Jag tänkte bara att det var en bra app med en väldigt bra funktion som jag själv missat och som kanske fler skulle vilja ta del av, säger Louise Meijer.

Knepet är att man med fem enkla steg i en app kan ställa in sin mobiltelefon på att larma SOS. Efter att stegen genomförts behövs det, i en nödsituation, fem snabba knapptryckningar på telefonens låsknapp innan larmet ljudlöst går iväg.

Louise Meijer säger att det att bra att man kan larma SOS utan att det avslöjas för förövaren, men att det inte tar bort de problem som finns i samhället idag med brottslighet. Det är inte okej att tjejer och kvinnor ska behöva känna sig otrygga.

– Inläggets stora och snabba spridning visar tecken på hur stor otryggheten är, säger Louise Meijer.

I kommentarsfältet på facebook är det någon som varnar för att funktionen kan leda till falsk trygghet. Hur ser du på det?

– Jag tror inte någon tar extra risker bara för att man har ställt in den här funktionen i sin mobil. Kvinnor kommer ändå att ta en kalkylerad risk när de till exempel går ute sent på kvällen.

Jag tror inte att man blir mer benägen att ta risker. Däremot tror jag att man blir mer benägen att leva sitt liv normalt

Louise Meijer gör en jämförelse med de kvinnor som bär överfallslarm. Att ställa in appen borde också kunna inge en viss form av trygghet.

– Jag tror inte att man blir mer benägen att ta risker. Däremot tror jag att man blir mer benägen att leva sitt liv normalt, säger Louise Meijer.

Hon säger att varken hon eller någon i hennes närhet hittills har behövt använda funktionen.

– Det är jag jätteglad över. Det är ju så det ska vara.

Expressen har tidigare berättat om att Louise Meijer.

Så här ställer du in din I-phone på att ljudlöst larma SOS.

Så här ställer du in din I-phone på att ljudlöst larma SOS. Foto: Skärmdump facebook

Publicerad 26 April 2018 05:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen