Klart: Regeringen satsar 350 miljoner på fria resor för unga

"Viktigt att vidga sina vyer"

SKÅNE. I sommar kommer skolungdomar i årskurs 6-9 samt elever som går första och andra året på gymnasiet kunna åka gratis buss och tåg i hela Skåne.

– Det blir ett sätt att ge alla samma chans att vidga sina vyer och uppleva annat än sin hemort under sommarlovet, säger Nicklas Ljungström (MP) 1:a vice ordförande.

Regeringen tog på torsdagen beslut om fri kollektivtrafik för unga under sommarlovet. Totalt läggs 350 miljoner kronor per år under 2018–2020. Varje region och landsting kan ansöka om finansiering.

Region Skånes väntas fatta sitt formella beslut den 21 maj. Totalt tänker politikerna satsa 45 miljoner kronor så att drygt 90 000 skånska ungdomar får sommarkort hemskickade i sina brevlådor. Korten som kommer vara personliga gör det möjligt för ungdomarna att resa obegränsat i hela Skåne mellan 15 juni och 15 augusti, det vill säga samma tid som Skånetrafikens sommarkort är giltigt.

– Under terminerna har många busskort genom skolan, men på sommaren är det väldigt olika huruvida man har råd att köpa sommarkort även om det är mycket billigare än vad det är annars, säger Nicklas Ljungström.

Genom att erbjuda gratis busskort till samtliga i ålderskategorin ges alla samma chans att uppleva Skåne under sommarlovet.

– Det ger ungdomarna en chans att se mer än bara sin hemort. Dessutom är det en bra marknadsföringskanal för oss. Vi vill visa att kollektivt är det bästa sättet att resa och att det är betydligt bättre än dess rykte. Kanske kan detta göra att ungdomarna får upp ögonen för buss och tåg och sedan fortsätter resa kollektivt resten av livet, säger Ljungström.

Publicerad 26 April 2018 13:26

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen