Så vill Moderaterna locka fler till poliskåren

Vill satsa miljarder

SVERIGE. Om sex år ska det finnas 10 000 fler polisanställda i Sverige än vad det finns i dag. Det har både Moderaterna och Socialdemokraterna lovat. Enligt Moderaterna görs detta bäst med två rejäla morötter – betald utbildning för de som stannar i kåren mer än fem år och 3000 kronor mer i lön.

– Det här tror jag kommer att locka fler att söka till polis, inte minst här i Malmö när den nya polisutbildningen startar nästa år, sa Malmös oppositionsråd Torbjörn Tegnhammar, under en presskonferens i Malmö på måndagsförmiddagen, rapporterar Sydsvenskan.

Förutom att krydda med ordentliga favörer för aspiranterna vill Moderaterna enligt sitt förslag även förändra strukturen på polisutbildningen.

Bland annat vill de inrikta sig på att utbilda två olika typer av poliser "ingripare" och "utredare". Den första gruppen ska fokusera på att hålla ordning och förhindra brott ute på gator och torg och den andra gruppen ska koncentrera sig på att bli effektiva brottsutredare.

Moderaterna lovar att under nästa mandatperiod höja anslaget till polisen med 5,6 miljarder kronor. Förutom att finansiera en lönehöjning för samtliga poliser och en avskrivning av studielånet för alla nya poliser som stannar inom kåren i minst fem år, ska pengarna gå till att öka antalet poliser med närmare en tredjedel. För Skåne skulle en sådan satsning innebära cirka 1500 fler polisanställda, varav 700 poliser.

Publicerad 23 April 2018 12:21

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen