Madsens advokat sågar åklagarens bevisning

"En massa indicier, men inga bevis"

KÖPENHAMN. Under måndagen hölls den elfte rättegångsdagen mot Peter Madsen i Köpenhamns byret. Dagen innehöll bland annat slutpläderingar från såväl åklagare som försvar. Advokat Betina Hald Engmark ägnade större delen av sin tid åt att slå hål på åklagare Jakob Buch-Jepsens bevisning.

– Det är en massa indicier men inga bevis. Det räcker inte att åklagarsidans version verkar vara mest sannolik. Bevisen ska vara så starka att det är ställt utom rimligt tvivel att den åtalade är skyldig, säger Betina Hald Engmark, enligt Kvällspostens utsände på plats.

Enligt försvarsadvokaten dog Kim Wall inte efter en handling utförd av hennes klient, utan av en olycka som ägde rum på ubåten.

– Min klient gjorde ett fel och handlade därefter fullständigt irrationellt, säger hon.

Vidare pläderar hon för bevisning som lyfts fram i rätten i Madsens favör.

– Åklagaren säger att min klients förklaring inte är trovärdig. Det är intressant eftersom vittnen har stöttat den förklaringen. Det är värt att komma ihåg att det är vittnen som åklagaren själv kallat in, och som inte sagt det som åklagaren så uppenbart ville att de skulle säga.

Försvarsadvokaten påpekar att beviskraven är höga och att rätten endast ska ta hänsyn till sånt som framförts i rätten, inte sånt som man kan ha läst i media.

– Hellre att tio skyldiga går fria än att en oskyldig döms, säger hon.

Betina Hald Engmarks plädering följer efter åklagarsidans slutplädering som hölls under förmiddagen. I nära två timmar argumenterade åklagare Jakob Buch-Jepsen för att Peter Madsen planerat ett mord som han sedan utfört på Nautilus natten den 10 augusti i fjol.

Åklagaren fokuserade i sin plädering på att spela på känslor och berätta om Kim Walls person. Han redogjorde även i detalj för hur Madsen ska ha planerat och förberett det perfekta mordet.

Att det blev just Kim Wall som föll offer, menar han dock var en slump.

– Det var inte planerat att det skulle vara Kim Wall. Han skulle begå det perfekta brottet, med den perfekta mordplanen. Och det råkade bli Kim Wall.

Enligt åklagaren ska den ursprungliga planen ha varit att mörda och stycka Kim Wall på ubåten och sedan återvända för att sprida kroppsdelarna på land för att få det att verka som att hon blivit överfallen och kidnappad. Planen ska dock ha ändrats när Madsen förstod att ubåten var eftersökt av ett stort räddningspådrag.

Förutom mord, misstänks Peter Madsen för brott mot griftefriden, vilket han erkänt, samt brott mot sjölagen, då Nautilus bland annat ska ha varit nära att kollidera med ett lastfartyg under sin färd i Öresund.

Åklagaren yrkar på livstidsfängelse för mord, alternativt förvaring på obestämd tid.

Att Peter Madsen är tidigare ostraffad talar emot en livstidsdom, men att brottet som åklagaren beskriver är synnerligen grovt öppnar ändå upp för möjligheten.

Publicerad 23 April 2018 14:59

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen