Rasar mot brev från vårdcentral: "Vi känner oss omyndigförklarade"

Hustrun anklagades för överdosering

ÅSTORP/BJUV.

Arne Nilssons 80-åriga fru, Marlies, var i behov av insomningsmedicin. Men efter ett läkarbesök skickade vårdcentralen ut ett brev med raderna "Nu får det vara slut med överdoseringen av tabletter".

– Vi känner oss omyndigförklarade och är mycket illa berörda, säger Arne Nilsson.

Brevet skickades till henne i slutet av mars efter ett läkarbesök. Utöver fler sjukdomstillstånd lider hon av insomningsbesvär och har under många år haft två insomningstabletter ordinerade dagligen.

När brevet kom kunde markarna Nilsson inte tro det var sant.

– Min fru blev väldigt sårad och jag blev helförbannad. Så här får det inte gå till, man känner sig omyndigförklarad – som att de talar till oss som om vi vore femåringar. Det ska man inte behöva ta när man söker hjälp, säger Arne Nilsson, 79.

Arne Nilsson beskriver att frun har haft problem med sömnen under många år och att insomningstabletterna har varit till hjälp, men att hon på senare tid upplevt besvär igen trots medicinen.

Min fru känner sig så nedtrampad och vill aldrig mer gå till den vårdcentralen

– Vid ett läkarbesök frågade vi om man kunde öka dosen något litet så att hon slipper vara vaken om nätterna – efter många år är det som att tabletterna inte verkar på samma sätt. Men i stället halverade man dosen till en tablett, säger Arne Nilsson.

Mest kritisk är han till hanteringen och vårdcentralens brev som hävdade överdosering av tabletter samt med besked om att man minskar doseringen.

– Min fru känner sig så nedtrampad och vill aldrig mer gå till den vårdcentralen, säger Arne Nilsson.

– Jag ska försöka med den ork jag har att hitta en privatläkare som kan ge oss rätt hjälp och som framförallt kan göra rätt uttalanden. Min fru som är 80 år, som även har drabbats av stroke och skeletturkalkning, behöver hjälp med sin sömn. Att hon ska behöva sitta uppe hela natten är ett direkt misslyckande.

När Lokaltidningen kontaktar Camilla Henneryd, verksamhetschef för vårdcentralen Söderåsen, beklagar hon utskicket.

– Jag kan inte kommentera ett enskilt ärende, men det är bara att beklaga om man har fått ett brev på detta sätt. Den informationen skulle ha framkommit under ett bokat personligt möte. Våra normala rutiner är att ha ett personligt möte gällande medicinering och planering av den, speciellt när det gäller tyngre läkemedel, säger hon.

Men varför skickades då brevet ut?

– Det kan jag faktiskt inte svara på. Men information om händelsen kommer att delges i verksamheten.

Publicerad 22 April 2018 05:30

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen