Nu blir det 40 km/h även utanför inre ringvägen

Omskyltningen ska vara klar under vecka 17

MALMÖ. Alla gator innanför inre ringvägen i Malmö har sedan 2013 en hastighetsbegränsning på 40 kilometer i timmen. Nu ska samma hastighet gälla även i flera områden utanför inre ringvägen.

Av
Anja Degerholm

– Omskyltningen är i stort sett klar, alla nya skyltar ska vara på plats senast vecka 17, säger Lotta Cederfeldt, projektledare på gatukontoret.

Tekniska nämnden tog beslut om en hastighetssänkning i höstas. De områden som berörs är Valdemarsro, Videdal, Husie, Bunkeflostrand, delar kring och av Annetorpsvägen i Limhamn, Klagshamn, Hyllie, Lindeborg och Lindängen. Vid skolor där det är en hastighetsgräns på 30 kilometer i timmen blir det inga förändringar.

Sänkningen har gjorts med motiveringen att trafiksäkerheten ska bli bättre. En lägre hastighet väntas även medföra ett jämnare körmönster, och därmed ett minskat koldioxidutsläpp, samt lägre bullernivåer.

– Många upplever miljöer där bilar kör fort som otrygga. Målet är att få en stad där alla känner sig trygga, säger Lotta Cederfeldt.

Nollvisionen om att ingen ska dödas eller skadas svårt i trafiken är rättesnöret. Oskyddade trafikanter som cyklister och fotgängare har inte något skyddande skal och då blir hastigheten avgörande för utgången av en olycka, förklarar Lotta Cederfeldt. Det verkar även finnas en trend gällande skadeläget bland dem som drabbas.

– Gatukontoret gör regelbundna mätningar och tittar på de inrapporterade olyckorna från polisen och sjukhusen. Vi tycker oss se en förskjutning från svårt till måttligt skadade och från måttligt till lindrigt skadade, säger Lotta Cederfeldt.

I samband med hastighetssänkningen gör Malmö stad en informationskampanj där man går ut till 24 000 hushåll samt på stortavlor runtom i stan.

Publicerad 22 April 2018 05:30

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen