Larm: Hemtjänstpersonal hinner varken dricka eller gå på toaletten

Leder till allvarliga hälsoproblem

MALMÖ. Hemtjänstpersonal i Malmö hinner varken dricka eller gå på toaletten under arbetstid. Det visar en ny rapport som fackförbundet Kommunal tagit fram.

– Vi visste att det fanns problem, men att det var så här utbrett gjorde mig förvånad, säger Ewa Glimhed, sektionsordförande i Kommunal.

Rapporten, som Kommunal skickat till ansvariga chefer inom Malmö stad, bygger på en enkät bland 1351 hemtjänstanställda i kommunen. Totalt svarade 519 personer på frågorna.

Enligt svaren som inkommit är hemtjänstpersonalens schema så pressat att det varken finns tid för toabesök eller ett glas vatten. Ofta undviker personalen dessutom att dricka eftersom de vet att det inte finns tid för att besöka toaletten – om de hittar en.

– Att det fanns ett problem visste vi. Det var därför som vi bestämde oss för att göra enkäten. Men att problemet var så utbrett och situationen så allvarlig gjorde mig förvånad, säger Ewa Glimhed.

Det som framförallt förvånade fackförbundet var de kommentarer som de anställda bifogade sina enkätsvar.

"Jag dricker inte oavsett årstid eftersom tid inte finns för toalettbesök mer än på rasten", skriver en.

"Man vågar inte visa öppet att man står stilla och dricker, man är rädd att någon chef iakttar en, var ska man dricka", svarar en annan.

– Det är ett rörligt och tungt jobb som hemtjänstpersonalen utför. Man behöver dricka mycket och självklart ska det finnas tid att gå på toaletten under arbetstid.

Enligt rapporten är det framförallt att förflyttningstiderna mellan insatser inte är inräknade eller realistiska som gör att pauserna äts upp.

– Detta gör att problemet blir individens, inte organisationens som det borde vara, säger Ewa Glimhed.

Olga Krivtsova, som varit med och tagit fram rapporten, har jobbat som undersköterska inom hemtjänsten sedan 2001. Enligt henne är det få dagar som tillåter kortare pauser under arbetspasset.

– Om man jobbar dagtid kommer man in klockan sju och får en rapport från natten. Sedan är man vanligtvis på plats hos första brukaren vid 07.20 och därefter följer ett fulltecknat schema fram till lunch. Enda gången som man skulle kunna ta en paus för att ta sig till lokalen och dricka eller besöka en toalett är om en brukare väljer att avstå en insats, säger hon.

Att varken kunna dricka eller kasta vatten kan få allvarliga konsekvenser. Mer än hälften av alla som svarat på enkäten uppger att de någon gång haft symptom på vätskebrist såsom huvudvärk, yrsel och illamående och att det i många fall fått konsekvenser i form av magproblem, urinvägsinfektion och besvär vid menstruation.

– Jag har ofta ont i magen och känner mig uttorkad på somrarna. Men det är inget man tänker på när man är mitt uppe i det. Man är plikttrogen och då förtränger man lätt sina egna behov, säger Olga Krivtsova.

Att problemet nu uppmärksammas tycker hon är bra.

– Det är på tiden att det uppmärksammas. Att kunna dricka och gå på toaletten är en mänsklig rättighet.

På Malmö stad är man förvånad över enkätresultatet.

– Vi har anställda som signalerat att det varit stressigt, men detta har vi inte hört om tidigare. Jag känner inte igen mig i den bilden, säger Åsa Ollerstam Lundh, avdelningschef ordinärt boende i Malmö stad.

Kommunen tar dock rapporten på största allvar och har redan inlett dialog kring problematiken ute på arbetsplatserna.

– Samtliga första linjechefer har gått ut och ställt frågor kring detta på respektive arbetsplats. Malmö består av flera olika hemtjänstområden och det är viktigt att identifiera var problemen finns. Vi måste titta på förutsättningarna för de olika grupperna och se var vi behöver göra förändringar och vidta åtgärder, säger Åsa Ollerstam Lundh.

Publicerad 22 April 2018 06:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen