Nu är första primörerna skördade

VIKEN.

Här och var i den gröna djungeln av tomatplantor lyser små röda fläckar. Det är dags för skördesäsong och för Vikentomater börjar en intensiv period.

Av
Lotta Venhagen

Rad efter rad sträcker sig tomatplantorna upp mot växthusets tak. Fortfarande är många klasar gröna men förra veckan började de första tomaterna, liksom jordgubbarna och gurkorna att mogna och nu är det bråda dagar för Mats Olofsson som svarar i telefon och instruerar byggarbetare mellan intervjufrågorna. Personalstyrkan på nio helårsanställda, inklusive Mats och hans fru Susanne, ska utökas med 16 säsongsanställda.

– Vi har haft massor av folk som återkommit under flera år, men i år har det varit svårare, så vi håller på att rekrytera nu. Det som är roligt är att i år har det varit mycket ungdomar som sökt sommarjobb här vilket det inte varit innan.

I de 10 000 kvadratmeter stora växthusen skördas varje år 260 ton tomater fördelat på ungefär 100 olika sorter. I år har verksamheten utökats med att odla gurkor, hallon, jordgubbar och kryddor. Allt för att kunna erbjuda egna produkter.

– Nu kan vi ha allt inom samma hus och har kontroll på vad som görs. Här ska det inte vara några kemikalier. Det här med vad vi stoppar i oss blir viktigare och viktigare.

Liksom andra år kommer en rad stjärnkockar på besök för att laga mat inför publik och inspirera. Namn som Tareq Taylor, Tina Nordström, Edin Dzemat och Alexandra Zazzi finns på listan.

– De vet inte vad de ska laga när de kommer hit utan de får ta vad som finns. Vi utmanar deras skicklighet, säger Mats.

Events

Läs mer om eventa och vilka kockar som besöker Vikentomater under säsongen på www.vikentomater.se

Publicerad 21 April 2018 06:30

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen