Elever serverades rå kyckling till lunch

Kostchefen: "Har sett över rutinerna så att det inte ska inträffa igen"

YSTAD. Kyckling med rosa och rött kött. Det var vad eleverna på Änga/Västervångskolan i Ystad möttes av när de satte besticken i torsdagens lunch.

Av
Anja Degerholm

På menyn stod kycklingklubbor och kycklingvingar. Efter att några elever upptäckt att kycklingen inte var tillräckligt genomstekt stoppade personalen serveringen. Några hann äta av kycklingen innan det upptäcktes.

– Jag litade ju på att det ska vara bra och åt snabbt. De serverar maten till flera hundra personer, säger en av eleverna till Kvällsposten.

Vid upptäckten samlades maten in och tillagades på nytt. Ordentligt den här gången.

– Personalen gjorde en korrekt temperaturmätning och den visade 82 grader. Men nu har vi sett över våra rutiner för att inte detta ska inträffa fler gånger, säger Marie Balksäter, enhetschef på kostenheten, till Ystads Allehanda.

Hon säger också att det som hänt inte är försvarbart och att åtgärder vidtagits, som att kycklingdelarna ska läggas glesare på bläcken så att de inte vidrör varandra. Hon säger vidare att kyckling är ett svårt livsmedel att tillaga, och att det normalt sett är säkrare att titta på temperaturen än att se det med blotta ögat.

Händelsen fick snabbt spridning i sociala medier och biträdande rektor Johan Larsson gick under torsdagskvällen ut med ett meddelande till skolans elever och vårdnadshavare.

"Campylobakterier förekommer naturligt i bland annat rått kycklingkött och vid otillräcklig tillagning av råvaran kan symptom som illamående, kräkningar, feber, huvudvärk och kraftiga magsmärtor uppkomma. Symtomen brukar uppträda två till fem dagar efter att man fått i sig bakterierna. Vid eventuella besvär kontaktas sjukvården", löd varningen.

Det är inte känt om händelsen har orsakat några sjukdomsfall.

Publicerad 20 April 2018 15:44

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen