Foto. mostphotos.com

Svinpest sprider sig norrut – Danmark avlivar hela sin vildsvinsstam

Finns risk att smittan sprids i Sverige

DANMARK. Efter att flera fall av afrikansk svinpest konstaterats i Baltikum och Polen har Danmark beslutat att i förebyggande syfte avliva hela sin vildsvinsstam. Sverige kommer dock inte följa deras exempel rapporterar Sveriges Radio.

Köttbranschen inom EU ställer krav på åtgärder efter att afrikansk svinpest konstaterats i flera medlemsländer. Bland annat har man hittat flera sjuka djur i Baltikum och Polen.

För att hindra ytterligare spridning norrut, har Danmark beslutat att ta hela sin vildsvinsstam av daga, vilket innebär att 700 djur kommer att avlivas. De har även tagit beslut om att sätta upp ett 70 kilometer långt och en halvmeterhögt stängsel mot gränsen till Tyskland för att inte få in nya djur.

I Sverige där populationen vildsvin är betydligt större än i Danmark kommer man inte ta till så drastiska åtgärder. Det meddelade Sveriges landsbygdsminister Sven-Erik Bucht i Luxemburg under måndagen.

– Vi har ju inte landgräns på det sättet till de områden som är drabbade i dag. Vi har ju ganska stora hav som finns emellan, säger Sven-Erik Bucht (S) till Aftonbladet.

Men trots avståndet till de drabbade länderna finns det en risk att sjukan trots allt sprids i Sverige. Enligt landsbygdsminstern är det därför viktigt med tydlig information kring sjukan.

– Det finns en viss risk att afrikansk svinpest skulle kunna komma till Sverige med fordon eller återvändande jaktturister så det är viktigt att man har en information kring de här frågorna. Det förbereder jordbruksverket och en större informationskampanj förbereds också i EU, säger han till Aftonbladet.

Afrikansk svinpest (ASF)...

...är, liksom den klassiska svinpesten, mycket smittsam och förekommer hos såväl vildsvin som tamsvin. Grisarna får hög feber, diarré och andningsbesvär, med en dödlighet på över 90 procent. ASF förekommer sedan 2014 inom EU. Viruset kan överföras mellan besättningar med levande djur, personer, bilar och redskap. En annan smittkälla är animaliska livsmedel. Därför ska svin inte utfodras med matavfall, och köttprodukter inte föras in från ett land där svinpest förekommer.

Källor: Statens veterinärmedicinska anstalt, Jordbruksverket.

Publicerad 17 April 2018 10:45