Presstalesman Nils Norling hyllar mannens insats.

Presstalesman Nils Norling hyllar mannens insats. Foto. Mostphotos.com/polisen.se

Hjälteinsats hyllas av polisen: "Fantastiskt bra gjort"

Envarsgrep ficktjuv och tvingade honom ge tillbaka pengarna

MALMÖ. Mitt på ljusa dagen bestämde sig den luttrade ficktjuven att norpa åt sig en äldre dams plånbok. Vad han inte räknade med var att en förbipasserande man såg alltihop och satte stopp för ofoget. När polisen anlände visade det sig att gärningsmannen var anhållen i sin frånvaro misstänkt för flera liknande stöldbrott.

– Vilket föredöme! Här har vi en man som ser att något inte står rätt till, som ingriper och som löser det hela. Det är en otroligt imponerande insats. Det gör mig genuint lycklig, säger Nils Norling, presstalesperson för Malmöpolisen.

Hjältehistorien utspelade sig under måndagseftermiddagen vid Fridhemstorget i Malmö. Den 50-åriga mannen kom körande längs Erikslustvägen, när han fick syn på kvinnan och den misstänkte gärningsmannen.

– När han stannade vid ett rödljus såg han hur den yngre mannen stod tätt intill en äldre kvinna med rullator. Han såg hur mannen stack ner handen i kvinnans jackficka, tog upp hennes plånbok och gick iväg över gatan.

Istället för att köra vidare, vände mannen bilen, parkerade den och gick efter den misstänkte gärningsmannen.

– Han konfronterade honom och bad honom följa med bort till kvinnan. Gärningsmannen hade vid det laget kastat plånboken, men tagit den summa kontanter som fanns i den. Mannen tvingade gärningsmannen att ge tillbaka pengarna till kvinnan medan han själv larmade polis, berättar Nils Norling.

När patrull anlände kunde de konstatera att den misstänkte mannen var anhållen i sin frånvaro misstänkt för flera liknande stöldbrott.

Gärningsmannen, som är i 36-årsåldern, sitter nu i polisens förvar.

Efter en stunds sökande med hund i området kunde kvinnan till slut även få tillbaka sin plånbok.

Publicerad 17 April 2018 00:00