Bengt Dagrin.

Bengt Dagrin. Foto: Stine van Wynsberghe

Bengts 20 000 "fula ord" – nu på nätet

Har samlat ord i 40 år

YSTAD. Ord som handlar om sex, snusk, kön och svordomar lyser ofta med sin frånvaro i vanliga ordböcker och lexikon. Det vill Ystadsbon Bengt Dagrin ändra på. Han har under 40 års tid samlat in över 20 000 "fula" ord som nu finns tillgängliga på nätet.

Av
Anja Degerholm

– Jag vill ge orden lite upprättelse. Man kan tycka vad man vill om dem, men de finns i språket och då tycker jag att de ska finnas med även i ordböcker, säger Bengt Dagrin.

Han har tidigare gett ut fem upplagor av "Fula ordboken" och "Stora fula ordboken", nu finns alla orden samlade på nätet. Bengt har samlat ord sedan 1970-talet och har runt 20 000 i sin ordsamling.

Intresset började när han som liten grabb fick en åthutning när han sade "pissa" istället för "kissa".

– Jag frågade de vuxna vad skillnaden var och fick bara till svar att "det bara är så". Då blev jag nyfiken på de orden som ansågs vara fula, berättar Bengt.

När han senare började arbeta i tunnelbanan i Stockholm, först som spärrvakt och senare som tågförare, väcktes intresset på nytt. På stationerna fanns ofta klotter, och inte sällan med fula ord.

– Då bestämde jag mig för att försöka se vart ord som kuk, fitta och knulla kommer ifrån. Jag slog i gamla uppslagsböcker, från 1600- och 1700-talet, men hittade ingenting. Det är ord som är helt ignorerade i språkböckerna.

Bengt Dagrin såg sitt kall och har under årens lopp samlat in tusentals ord. Till en början fick han själv gräva för att hitta ordens betydelse och historia, med tiden började det trilla in tips från allmänheten. När Bengt bodde i Stockholmsförorten Botkyrka gav han sig ut bland invandrarungdomarna för att höra vilka fula ord de använde.

– Det finns en oerhörd spännvidd av ord inom det här området, till exempel finns det omkring 2 000 ord för manslem och ungefär lika många för det kvinnliga könsorganet.

– Orden förändras också över tid. Penis är ett ord som är ganska fint och neutralt att använda idag, men för de gamla romarna var det lika fult som ordet kuk är idag.

Uppslagsverket har kommit ut i cirka 75 000 exemplar. När hans ordbok nu finns tillgänglig digitalt hoppas han på en ännu större spridning.

– Jag vill dela med mig av den kunskap jag har fått genom åren.

Använder du själv fula ord?

– Jag försöker vårda mitt språk. Men om jag slår mig på tummen kan det komma ut en svordom för att få ut frustrationen.

Bengt Dagrin har inga planer på att sätta in ordboken i hyllan för gott. Han säger att han fortsätter så länge han orkar och att han gärna ser att någon tar över hans livsverk när han inte längre kan sköta det. Han har till och med uppfunnit en egen titel för sin uppgift – maledictolog. Fritt översatt betyder maledictologi "läran om det fula ordet".

– Det är inget officiellt ord, bara en fin titel som jag gett mig själv, säger Bengt och skrattar.

Kvällsposten har tidigare skrivit om Bengt Dagrins ordbok.

Några fula ord i listan

Aktertankare (sl) manlig homosexuell.

Badsnopp (sl) krympande snopp i kallt vatten.

Fajsa (sl) fr fjärt+bajs; fjärta löst.

Hemlukt (dial) enl OFS ”lukt som påminner om hemmet”. Och vidare: ”Om man flyttade till annat hem skulle man fjärta i en flaska och korka igen den och fick man sedan drygt [hemlängtan] på det nya stället så skulle man lukta på hemlukten i flaskan och bli botad.”

Mandariner (sym) små bröst.

Schlauk (sl) promiskuös, lättsinnig kvinna.

Vaginamonolog (nyo) enl SAO (2013) ”ensidig fokusering på att uppnå vaginalorgasm.

Publicerad 17 April 2018 09:57

Startsidan just nu