Anders Wigren på sin förra vandring längs Pacific Crest Trail i Kalifornien, 2016.

Anders Wigren på sin förra vandring längs Pacific Crest Trail i Kalifornien, 2016. Foto: Yvonne Buehler

Anders gör 500 mil lång resa – till fots

"Det kommer att gå åt en fyra, fem par skor"

MALMÖ.

Om bara ett par dagar ger sig Anders Wigren ut på en 500 mil lång vandring, på andra sidan Atlanten. En resa han drömt om ända sedan hans senaste vandring.

Av
Maja Bergqvist

Anders Wigren, 38, från Malmö sa upp sig från sitt jobb som mellanchef för ett studieförbund. Detta för att kunna ge sig ut på en fem månader lång vandring.

– Jag trivs jättebra med mitt jobb. Men den här vandringen har jag varit sugen på att genomföra ända sedan min förra vandring längs Pacific Crest Trail i Kalifornien, säger Anders Wigren. Den ena resan gav sug efter den andre.

Pacific Crest Trail i Kalifornien.

Pacific Crest Trail i Kalifornien. Foto: Yvonne Buehler

Anders Wigren blir den första svensk att vandra den så kallade Continental Divide Trail i USA, det finns i alla fall ingen dokumentation på att någon annan svensk gjort det.

– Man skulle kunna tro att det är min drivkraft, men så är det inte. Jag hade velat gå den här leden ändå. Att jag blir förste svensk är bara ett plus.

Vandringsleden startar i öknen i delstaten New Mexico, vid mexikanska gränsen och följer sedan Klippiga bergen norrut. Det är en sträcka på cirka 500 mil och väntas ta runt fem månader att genomföra. Den avslutas vid kanadensiska gränsen.

Vandringen går från landsväg till landsväg. Anders Wigren kommer att ta med sig minimal packning.

– När maten är slut eller om jag behöver göra något ärende, liftar jag in till närmsta stad. Sedan liftar jag tillbaka till där jag blev upphämtad och fortsätter vandringen igen. Därför behöver jag inte ta med mig så mycket packning.

Anders Wigren upplever människorna på landsbygden som väldigt hjälpsamma och trevliga. Det brukar aldrig vara några problem med att få lift.

– Skulle jag få en dålig känsla av den som erbjuder mig skjuts, är det bara att tacka nej, men hittills har det aldrig hänt.

Många som bor längs vandringsleden känner till sträckan och är vana vid liftare.

– Ofta är de väldigt intresserade av att höra vad jag varit med om. Inte sällan har de egna berättelser och anekdoter att bjuda på.

Ett av de allra roligaste minnena från hans förra vandring i USA handlar om ett gemensamt minne:

– Den jag liftade med hade gift sig med en svenska kvinna, på Snickarhaken utanför Åhus. På precis samma ställe har jag också varit på en bröllopsfest. Då kunde vi både prata om den upplevelsen.

Anders Wigren räknar med att det kommer att gå åt fyra till fem par vandrarkängor. När han behöver nya skor, beställer han ett par till nästa stads postkontor och hämtar ut dom där.

– Det kommer säkert att gå åt en fyra, fem par skor.

Anders Wigren ser fram emot att träffa andra vandrare längs leden. De byter erfarenheter och slår upp tält tillsammans. Han trivs med att ha människor runt omkring sig.

Det är roligt att träffa folk som gillar samma saker som jag och som har varit med om samma

– Det är roligt att träffa folk som gillar samma saker som jag och som har varit med om samma.

Har du några planer för när du kommer hem igen?

– Förhoppningsvis kan jag kombinera mina vandringar med ett arbete inom någon ideell organisation. Det är kul att kunna hjälpa andra att utvecklas. Det trivs jag väldigt bra med.

Hur känns det inför avresan på onsdag?

– Det känns bra. Jag har en del kvar att göra, men jag har läget under kontroll. Jag har lärt mig att allt inte behöver fixas innan, utan mycket kan ordnas allt eftersom. Det tar udden av resfebern. Jag har levt med den här resan och planeringen så länge, så jag sover gott om nätterna.

Sydsvenskan var först med att berätta om Anders Wigrens resa.

Publicerad 17 April 2018 00:00